1943. #72253 Fotó: Fortepan / Lissák Tivadar

Az útszéli kútoszloptól az éttermes töltőállomásig

A magyarországi benzinkutak evolúciója

Az elmúlt évben tele voltak az újságok benzines hírekkel: van-e, nincs-e, mennyibe kerül. Benzinkutak zártak be, vagy épp maradtak nyitva úgy, hogy pont azt az üzemanyagot nem árulták, amit mindenki keresett volna. A fiatalabbaknak talán új tapasztalat volt ez, az idősebbek azonban már átéltek ezt-azt, hiszen a huszadik század sanyarúbb és virágzóbb időszakai természetesen a benzinkutakat is érintették.

„Egy modern szellemmel átitatott vállalat megvalósította Magyarországon az utcai benzinkutakat, amelyek szerte Európában országok fővárosaitól messze fekvő pontokon is megnyugtató érzéssel szolgálnak a fővárosban közlekedő, az országutakat járó automobilistáknak.” Ezzel a kissé nehezen értelmezhető mondattal adta hírül az Autó magazin 1924-ben, hogy megnyílt Budapest első két közterületi üzemanyagtöltő-állomása. Az egyik a Szabadság téren, a másik a Keleti pályaudvar mellett – ez utóbbi ráadásul „éjjeli és nappali üzemmel”.

Benzinkút a VII. kerületi Damjanich utca 40. és 42. között 1933-ban. #20896 Fotó: Fortepan / Négyesi Pál / US National Archives

Természetesen a gépkocsikat korábban is meg kellett tölteni üzemanyaggal, de ezt addig ki-ki megoldotta maga. A hőskorban még patikában kellett venni a benzint, de még évekkel később, a hordókban tárolt üzemanyagot is kannákkal öntötték át a gépkocsik tankjába. Nem volt egyszerű, tölcsért kellett használni hozzá, a tansapka pedig természetesen felfelé nézett akkoriban. Sokáig nem is lett volna értelme a közforgalmú kutaknak, hiszen 1901-ben még csak 27 „motoros hintót” tartottak számon hazánkban, és 1910-ben is csak 355-öt (úgy, hogy ebbe a statisztikába már a motoros repülőgépeket is beleszámolták).

1953. #149241 Fotó: Fortepan / Album027
Benzinkút a III. kerületi Bécsi úton, a Zay utca után 1977-ben. Háttérben a Radelkis épülete a Laborc utca mellett. #194917 Fotó: Fortepan / Bojár Sándor

A húszas évek azonban áttörést hoztak. Az első két kút megnyitása után nem sokkal már 25 volt Budapesten. Igaz, ehhez a főváros segítségére is szükség volt, mely anyagilag támogatta az új kutak létesítését. Az évtized második felében viszont már nyereségessé vált a benzinkútnyitás, az önkormányzatot megrohanták a kérelmezők. A meghirdetett új helyekre ezren jelentkeztek. Az Est tudósítója szerint: „Vígözvegyek, magasállású nyugdíjasok, letűnt gavallérok, valamikor híres dámák, élelmes protekcióhajhászok törik a fejüket az összeköttetések kiépítésén, és minden reménységük egy-egy kút, amelyből életük végéig évjáradékot akarnak maguknak biztosítani.”

Benzinkút a Váci úton, az Újpesti vasúti híd hídfőjénél 1942-ben. #210303 Fotó: Fortepan / Danassy Károly

Bár a harmincas évek elején már 160 kút működött Budapesten, ez még mindig nem jelentett óriási forgalmat. Egy fővárosi kútra 1932-ben 88 autó jutott. Ez egyébként egész sok járművet (vagy egész kevés töltőállomást) jelentett összehasonlítva mondjuk a svájci átlaggal, ahol minden kilencedik gépkocsira és motorkerékpárra esett egy benzinkút.

Magyarország, 1935. #77747 Fotó: Fortepan / Plesovszki Ákos

A háború persze visszavetette a fejlődést. A gépkocsik száma visszaesett és a benzinellátás is akadozott. 1947-től egy kisebb megszakítással egészen 1956-ig csak jegyre lehetett üzemanyaghoz jutni. Ez nem csak egyszerűen a hiánygazdaságról szólt. Ha valaki nem kapott benzinjegyet az illetékes minisztériumtól, annak jelzésértéke volt. Ha már egyszer úgyse tudta használni az autóját, az állam segített megszabadulni tőle: fel kellett ajánlania megvételre az állami Autokernek.

A Magyar Királyi Honvéd gépkocsiszertár üzemanyagtelepe Mátyásföldön, az Újszász utca 41-43. alatt 1943-ban. #72474 Fotó: Fortepan / Lissák Tivadar
Katonai tartálykocsi az Iparcsarnoknál a Városligetben 1943-ban. #72322 Fotó: Fortepan / Lissák Tivadar

Az erősödő szovjet befolyás hatására a nyugati olajipari cégeket száműzték az országból. A kitermeléseket vezető magyar mérnökök között akadt olyan, akit halálra ítéltek pusztán azért, mert egy nemzetközi cég alkalmazottja volt. Az ország összes benzinkútja az Áfort (a későbbi Áfor, a mai MOL) kezelésébe került. 1949-ben államosították a Shell Kőolaj Rt.-t is, mely 1925 óta volt jelen Magyarországon. A lépés nem érhette váratlanul őket: már évekkel korábban megüzente nekik az Ipari Minisztérium, hogy ha külföldre próbálják eladni csepeli olajfinomítójuk termékeit, internálni fogják az üzem vezetőségét.

Május 1-jei felvonulók a VII. kerületi Nefelejcs utca és Thököly út sarkán 1977-ben. #28307 Fotó: Fortepan / Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Csepel márkájú Áfor tartálykocsik töltése 1973-ban. #215789 Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

A hatvanas évek azután a benzinkutakon is enyhülést hozott. Nem csak a jegyrendszert szűnt meg, de visszatértek a nagy nemzetközi márkák is a piacra. A háború után kiszorított Shell 1966-ban nyitotta meg újra első kútját a budapesti Mészáros utcában – mely a mai napig üzemel. Érdekesség, hogy ezen a kúton eleinte csak valutával lehetett fizetni. Néhány évvel később az Agip is visszatérhetett Áforral közös állomásaival. Többek közt a város első kútja, a Keleti pályaudvar melletti került a kezelésükbe. Rajtuk kívül a BP volt még az a nemzetközi cég, amelyik megvethette lábát a szocialista Magyarországon 1972-ben. Persze ekkoriban a benzinkút alatt már kicsit mást értettek, mint fél évszázaddal korábban…

Benzinkút és szerviz az I. kerületi Mészáros utcán, a Zsolt utca torkolatánál 1966-ban. #80358 Fotó: Fortepan / UVATERV
Benzinkút a VIII. kerületi Baross téren, a Keleti pályaudvar indulási oldalánál 1983-ban. #67104 Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr

A háború előtti töltőállomások ugyanis egészen máshogy néztek ki, mint a maiak. Igaz, már ezeknél is egy földalatti tartályban (hivatalosabban tartányban) tárolták az üzemanyagot, legalább másfél méter mélyen. Onnan került a felszínre a benzin – sokáig kézi szivattyúkkal. Még az Áforos időkben, az ötvenes évek végén is emberi erővel pumpálták fel az üzemanyagot a legtöbb töltőállomáson.

Benzinkutas játékbaba az 1930-as évekből. #224222 Fotó: Fortepan / Kieselbach Tamás

Amíg kannába mérték az üzemanyagot, egyszerű volt ellenőrizni a mennyiséget. De, amikor elkezdték közvetlenül az autókba tölteni, ez sokkal nehezebbé vált. Ezért lettek hamar népszerűek a mérőüveges kutak, melyek a harmincas években terjedtek el. Ezeknél előbb egy átlátszó, pontosan ötliteres üvegpalackba szívták fel a benzint, amit a vásárló is láthatott, majd abból eresztették azt a kocsiba. Csak a megbízható számlálók bevezetésével tűntek el ezek a megoldások.

Románia, 1970. #260546 Fotó: Fortepan / UWM Libraries / Harrison Forman
Benzinkannákat húznak a XVIII. kerületi Petőfi utcán 1970-ben. #198768 Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

A korai benzinkutak megjelenésükben meglehetősen szerények voltak, hiszen csak a kútoszlop emelkedett a felszín fölé. Városképi jelentőségük annyi volt, mint egy parkolóóráé, vagy legfeljebb egy telefonfülkéé. És a forgalmuk is. A szerény kezdetektől jutottunk el odáig, hogy ha azt mondjuk ma, hogy „benzinkút”, a legtöbbünknek egy épület jut az eszébe, ahol enni, inni és vásárolni is lehet.

Benzinkút Rimaszombat Fő terén (Horthy Miklós tér) 1939-ben. #26757 Fotó: Fortepan

Tulajdonképpen már az első töltőállomások sem csak benzint kínáltak. A köztereken felállított kutak előtt is számos „garage” működött az országban, melyek egészen a század közepéig népszerűek maradtak. A garázs szó a háború előtt nem csak egyszerűen fedett parkolót jelentett. Ezeken a helyeken legtöbbször a „parkírozás” mellett szervizt és autómosást is vállaltak, olykor kocsikat adtak bérbe és persze benzint árultak.

A benzinkutak fejlődésében komoly előrelépés volt, amikor már kétféle üzemanyag közül választhatott a vevő. Ez azt jelentette, hogy legalább két kútoszlopra volt szükség. Az egyiken amúgy jellemzően benzint, a másikon motalkót mértek. Ez utóbbi a benzin mellett tíz-húsz százalék etilalkoholt is tartalmazott, amivel a két világháború közötti nehéz helyzetet próbálták valahogy megoldani.

ÁFOR kút és az autószerviz Székesfehérvárnál a Balatoni úton 1964-ben. #91861 Fotó: Fortepan / UVATERV

Voltak radikálisabb kísérletek is a háborús benzinhiány megoldására. A gázüzemű autókkal a kezdetek óta folytak kísérletek, már a tízes években is az olcsóbb földgáz felhasználásától remélték, hogy „ellensúlyozhatja a benzinárak túlságos emelkedését”. Ennél is izgalmasabbak voltak a negyvenes években megjelent fagázos autók, amelyek tulajdonképpen fameghajtásúak voltak: gázgenerátorban, tökéletlen égéssel állították elő a működésükhöz szükséges légnemű hajtóanyagot.

Roman 112 típusú gázüzemű autóbusz a marosvásárhelyi Rózsák terén (Piața Trandafirilor) 1982-ben. #188927 Fotó: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Nemerkényi
Kisérleti gázüzemű kisautóbusz a margitszigeti szökőkút mellett, a városnéző mikrobusz végállomásán 1978-ban. #89897 Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Míg mondjuk Amerikában hosszú utakat lehet megtenni lakott területek érintése nélkül, nálunk az országutak egykor számtalan kisebb-nagyobb települést érintettek. Ezeknél a kutat a főtérre vagy más forgalmas helyre telepítették, a szükséges egyéb szolgáltatásokat a bolt és a kocsma kínálta.

Benzinkút a kőszegi Fő (Köztársaság) téren 1969-ben. #32281 Fotó: Fortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ / VÁTI
Benzinkút a siófoki Fő (Darányi) téren (a „Hangya” Országos Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet előtt) 1925-ben. Szemben a Fő utca a Sió felé nézve. #115068 Fotó: Fortepan / Jurányi Attila

Idővel azonban a benzinkutak kiszorultak a településekről. Tiltakozások már a húszas években is voltak. Sokan balesetveszélyesnek tartották a kutakat, főleg, amikor a járókelőkkel teli utcákon kannákba (ahogy a korabeli sajtóban szerepel, „kupákba”) mérték a benzint, nem ritkán hatalmas tócsákat hagyva a kövezeten. Félelmük nem volt alaptalan, történtek balesetek.

Miskolcon például egy profi futballista, a Szemere színeiben játszó Péterfreund Zoltán motorja borult lángba tankolás közben 1927. október 21-én. Szerencsére senki sem sérült meg. Az oka mai szemmel meglepő. Abban az időben viszont még természetes volt, hogy a motorkerékpárokon nyílt lánggal égő karbidlámpa világítson, akár a benzinkúton is.

Benzinkút az egri Klapka György utcán 1964-ben. Háttérben a Gárdonyi Géza Színház. #97041 Fotó: Fortepan / UVATERV

Később már a városkép, a megnövekedett forgalom, a zaj- és a légszennyezés miatt kezdték kiszorítani a városból a benzinkutakat. Ráadásul az egyre nagyobb teret foglaló kutak olcsóbban működhettek olcsóbb, városszéli ingatlanokon. Pesten a Nagykörúton belül például ma már csak egyetlen közforgalmú kút működik egy irodaház aljában.

Benzinkút az V. kerületi Balassi Bálint és Markó utcák sarkán az 1960-as évek végén. Fotó: Fortepan / Szilvási hagyaték

Viszont az országutakon komolyabb infrastruktúrára volt szükség. A hagyományos benzinkutak mellett sokáig csak egy kicsiny, újságosbódéra emlékeztető pavilon állt, ahol a kezelő valamennyire védve volt az időjárás viszontagságaitól. (Pesten is van olyan benzinkút, amelynek nem volt helye a növekedésre, így megőrizte közel egy évszázaddal ezelőtti méretét abból az időből, amikor még a városon kívül állt.)

Benzinkút Kaposszekcsőn 1974-ben. #14128 Fotó: Fortepan / Erky-Nagy Tibor
Benzinkút az M7-es autópálya mellett Velencénél 1973-ban. #184835 Fotó: Fortepan / Inkey Tibor
Benzinkút épül a Katalin csárdánál Monorierdőn 1972-ben. #170612 Fotó: Fortepan / Péterffy István

Ugyanakkor már a háború előtt is megjelentek a fedett beállók. Elsősorban azokon a helyeken, ahol szerették volna, ha a sofőr ki is száll a járműből és vesz valamit. A huszadik századnak csak a végén terjedt el ugyanis az önkiszolgáló tankolás, egészen odáig mindenhol a benzinkutas töltötte a kocsikat.

Benzinkút és eszpresszó az M1-M7-es autópálya közös szakasza mellett Budaörsön 1969-ben. #208446 Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

Ma már az országúti benzinkútdizájn szabványos, cégtől függetlenül nagyjából mindegyik hasonlóan néz ki. Magas póznán logós megállítótábla, hatalmas lapos tető alá helyezett kútoszlopok, üvegfal mögött bolt, kávézó, mosdó. A huszadik század második felében azonban több helyen eredeti építészeti alkotásokkal egészítették ki a kutakat. Ezekre leginkább az olyan nagy presztízsű helyeken került sor, mint az autópályák, ahol ráadásul a külföldi vendégeknek is lehetett prezentálni az „élhető szocializmust”, amely megjelenésével nem marad el a nyugattól.

Írta: Zubreczki Dávid | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/benzinkut

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ezt a cikket Creative Commons Nevezd meg! – Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi (CC BY-ND 4.0) licensz alatt tesszük közzé, azaz forrásmegjelölés mellett szabadon átvehető, de nem átdolgozható (részletek a blog impresszumában.)

A cikkben szereplő képek teljes felbontású verzióját erről a linkről lehet egyben letölteni.

Észrevételeit a hetifortepan@capacenter.hu e-mail címre írhatja meg.