A miskolctapolcai stranfürdőben 1970-ben. #4217 Fotó: Fortepan

A fürdőkön elszáll minden gond

Kellemes szórakozás kúrakényszer nélkül

Minden komforttal ellátott szálloda vagy kissé kényelmetlen bérelt szoba, hatalmas medence vagy szerény ivókút, árokfürdés vagy modernizált barlangfürdő. A mosolygós arcokról ítélve szinte mindegy volt: ha a kezelések használtak, jó volt a társaság és még a nap is kisütött, akkor a fürdővendég boldog volt.

Fürdőkre utazott. A ma már regényesnek ható kifejezés úgy a második világháború idejéig élt a nyelvünkben. Megvan az oka, hogy szinte teljesen kikopott belőle: megszűnt az a világ és az az életforma, amiben elhangozhatott a fürdőkre menni, az ugyanis általában nem csak egy kis fürdést jelentett.

Bad Ischl, Ausztria legrégibb sósfürdője sós-, kénes-, iszap és szénsavas fürdők, inhalációk, pneumatikus kamarák, színház, hangverseny, tennisz, halászat, hegyi sportok, számos gyönyörű sétány, autóutak. (1926)

A Solný- és a Luční-forrás oszlopcsarnoka Frantiskovy Láznében (németül Franzensbad) 1929-ben. #165314 Fotó: Fortepan / Bánfalvi Jánosné
A Rudolf vagy Rezsõ-udvar Herkulesfürdő központjában 1904-ben. #86456 Fotó: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége

A fürdővárosok és -telepek egykori hangulatát érzékeltető képek akkor kelnek igazán életre, ha nézegetésük közben beleolvasunk a már-már csodákat ígérő korabeli hirdetésekbe, útleírásokba. Mesés szavak: fürdészeti közlöny és fürdőbizottság, fürdőház és fürdőzene, fürdőbútor és fürdőing, fürdőslegény és fürdősleány, igen, ez utóbbiról beugorhat egy kevésbé nyomdaképes kifejezés is…

Folytonos autó járatok Szovátára, Borszékre és Bázna fürdőkre. Az utazó közönség felkéretik, egy nappal előbb szíveskedjenek az utazást előjegyeztetni. Bővebb felvilágosítással szolgál a Pessenger-Boy vállalat. (1912)

Az Ágoston Villa Szovátafürdőn 1925-ben. #94532 Fotó: Fortepan / Keresztes Péter
A Medve-tó Szovátafürdőn 1979-ben. #218502 Fotó: Fortepan / Burszán Sándor
A Medve-tónál 1942-ben. #57842 Fotó: Fortepan / Botár Angéla

Az elsődleges a betegségek kezelése volt, minden más apránként jelent meg szolgáltatásként, egészen addig, amíg néhány fürdő luxushellyé nem nőtt. Igyekeztek túlszárnyalni egymást, az üzemeltetők folyamatosan a szerviz bővítésének, finomításának lehetőségein törték a fejüket. A húzóerő mindig a termálvíz és a gyógyvíz volt, az elmúlt évszázadokban főként ezek köré épültek villák, panziók, intézmények. De nevük ellenére a fürdőkön nem kellett feltétlenül levetkőzni és vízbe ugrani, volt, hogy a fürdőorvos ivókúrát és sétát, testmozgást írt elő a vendégnek.

Egy rigmus a színházi szezon végéről: Álomra dőlt a kulissza / A direktor fürdőkre ment / S míg karlsbadi vizét issza / Vágyik oda szíve vissza / Hol a mája tönkrement (1927)

A parádi gyógyüdülőben 1943-ban (ma Parádfürdői Állami Kórház). #72237 Fotó: Fortepan / Lissák Tivadar
A Naftuszja ivócsarnok Truszkavecben (Трускаве́ць) 1958-ban. #115529 Fotó: Fortepan / Répay András
A kovásznai mofetta (gázfürdő) 1969-ben. #135700 Fotó: Fortepan / Sütő András örökösei / Új Élet szerkesztőség

Kreatív befektetők egy friss levegőjű, szép hegyi tájból is képesek voltak magaslati gyógyhelyet faragni, ahol pedig ezt egy meglévő forrás köré építhették, azt mindjárt fürdőnek is nevezték. Ezek sokszor csupán egy-két generáción át működő vállalkozások voltak, emléküket egy-egy név vagy épület őrzi. A kispénzűek, akik a világhírű fürdőkről nem is álmodhattak, ilyen helyekre jártak, amikor azt mondták, fürdőkre mennek.

A Pittner-fürdő Balfon (ekkor önálló, ma Sopron része) 1934-ben. #52939 Fotó: Fortepan / Vargha Zsuzsa
A kovásznai strand 1941-ben. #174170 Fotó: Fortepan / Aszódi Zoltán

A századfordulón a biharfüredi lakások berendezése egyszerű, ára jutányos volt, ami „a szerényebb állásúaknak is lehetővé tette, hogy súlyos betegségek után támadt kimerülések gyógyítása végett üde havasi levegőt rendezett viszonyok közt élvezhessenek. (…) Orvos nincs, s ilyet, tekintettel az út nehézségeire, itt csak nehezen kaphatni. Itt most az első teendő a nagy munkaáldozatok árán épített útnak, mely sok helyütt veszedelmesen meredek, áthelyezése, illetve néhány szerpentinnel való megtoldása, mert jelen állapotában ez út nem gyenge idegzetűeknek való.”

Művészek! Idegemberek! Dr. Jakab-féle Sziget, Park és a svábhegyi szanatóriumok vízgyógyintézeteiben sikeresen használt Aersinol fenyő-fürdő extract a Magas Tátra fenyőerdőinek páratlan hatású ózondús levegőjével tölti be a fürdőszobát (1 üveg = 10 fürdő) (1925)

Az Első Tiszaborkúti Gyógyfürdő 1941-ben. #174207 Fotó: Fortepan / Aszódi Zoltán

Irodalmi művek, filmek alapján úgy tűnik, hogy a fürdő és a flört két elválaszthatatlan program. Kúhn Ernő kolozsvári író 1910-ben bohózatot írt nyaraló szépasszonyokról, akik özvegyeknek adják ki magukat a fürdőn, hogy annál könnyebben udvaroltathassanak maguknak. Az Armont és Gerbidon szerzőpáros egyik színművében ez áll: „Mit gondol, minek jönnek ezek ide?!… Az egészségük miatt? Ugyan, kérem! Ezek az úrilányok izmosak, mint az acél, vasszervezet valamennyi. (…) A famíliájuk hurcolja ide őket a divatos fürdőkre, hogy férjet fogjanak maguknak.”

A Sikonda gyógyfürdőben Komlón 1936-ban. #19797 Fotó: Fortepan / Privát Fotó és Film Archívum / Höfler Tibor gyűjtemény
Termál strand Félixfürdőn Váradszentmártonban 1962-ben. #135774 Fotó: Fortepan / Sütő András örökösei / Új Élet szerkesztőség

A régi világban nyárra rendesen a fiatal férfiak utaztak a házasság körül: fürdőkre és nyaralóhelyekre mentek, hogy feleségeket szemeljenek ki magunknak – áll a Színházi Életben 1930-ban. Most új szokás jött be: sok úri családból a nők utaznak nyaralni, hogy oly férfiakkal ismerkedjenek, akikből férjet lehet csinálni. (…) Ha lehet boldog házasságot kötni apróhirdetés, vagy közvetítő ügynökség segítségével, miért ne lehetne a világon szabadon körülnézni a lányoknak is a férfiak között a fürdőszezonban? A strandfürdő mindenesetre olyan közvetlen információt nyújt kölcsönösen, aminőt a tudakozódó irodák nem nyújthatnak.

Bártfafürdőbe, Magda-lakba, úri lányokat, magános nőket penzióra elvállalok, Sternné. (1910)

A női öltöző feletti napozóterasz a pécsi Balokány fürdőn 1929-ben. #20071 Fotó: Fortepan / Privát Fotó és Film Archívum / Höfler Tibor gyűjtemény
A pécsi Balokány fürdőben 1924-ben. #20052 Fotó: Fortepan / Privát Fotó és Film Archívum / Höfler Tibor gyűjtemény

Más-más öltözékre volt szükség a kisebb, illetve a mondén helyekre. Mindenütt kellett több nyersselyem, esetleg vászon délelőtti ruha, azután sétaruha, majd délutáni táncruha, lehetőleg muszlinból. A luxushelyeken ezeken felül még kora reggeli ivóköpeny, esti díszruha is, valamint prémek, rókák, pelerinek, sálak, kalapok… A Színházi Élet kétoldalas cikke itt meg is áll, mert a sportöltözetekről egy másikban írnak…

Hölgyeink, mielőtt fürdőre mennének, vegyék igénybe a Gallia tartós villanyondolációt, mert ha sok víz éri is a hajat, akkor is megmarad állandóan hullámosnak. Hajhullámok megtartásáért hat hónapi jótállás. (1929)

Kolonnád Mariánské Láznében (németül Marienbad) 1930-ban. #153170 Fotó: Fortepan / Somló Cecília
A Kafé Park Schönbrunnban Karlovy Varyban (németül Karlsbad) 1912-ben. #30624 Fotó: Fortepan / Négyesi Pál

A fürdővárosok kettős arcára nemigen szoktunk vagy szeretünk gondolni. Akik kizárólag a szórakozás kedvéért érkeztek, azoknak beárnyékolhatta a napjait a gyógyíthatatlan betegek, a mozgásukban akár súlyosan korlátozott vendégek társasága. A két nagy háború idején pedig, amikor százezrek betegedtek és sérültek meg a fronton, a fürdők az utókezeléseknél kaptak szerepet.

A Mankótörő című szobor (Kühlmayer Róbert, 1933) a pöstyéni fedett sétahíd bejáratánál 1962-ben. #94156 Fotó: Fortepan / Hetényi Zsuzsa

Bad Ischl, Kurhaus Helios az Esplanadon. Minden komforttal berendezve, folyó hideg és meleg víz az összes szobákban. Modern soványító habfürdők. Nincs kúrakényszer. (1928)

A bártfafürdői gyógyfürdőben működő Tej és Kefir Intézetben kefír-, savó- és ivókúrán lehetett részt venni. #86620 Fotó: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége

A képeken rendszerint elegáns figurák néznek a kamerába. Vagy mindenki ügyesen állította össze az utazó ruhatárát, vagy inkább csak a tehetősebbek jutottak el a jobb fürdőkre és fényképezkedtek ott. Az utóbbi állhat közelebb az igazsághoz, a munkásokat biztosító pénztárakat legalábbis éveken át érte az a kritika, hogy nagyon kevés pénztári tagot küldenek csak fürdőre, azokat is protekcióval, holott rengeteg tüdőbajos és reumás rászoruló volna.

A szlovéniai Rogaška Slatina (németül Rohitsch-Sauerbrunn) 1933-ban. #77152 Fotó: Fortepan / Hajdu András
A Villa Mon Plaisir Trencsénteplicen 1911-ben. #86521 Fotó: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége

A rendszerváltás éveiben bezzeg már más volt a helyzet. Munkaszervezetek és a vakok szlavóniai illetve pécsi szövetsége is cserenyaralást szerveztek, a magyarországi vakok így eljuthattak a tengerre, szlavóniai sorstársaik pedig Harkányban és a Balatonon üdülhettek. De előre szaladtunk. A második világháború után az újjáépítések nem a szétlőtt vagy széthordott fürdőknél kezdődtek, de így is viszonylag hamar újraindulhatott a fürdőélet, még ha megváltozott formában is.

„Amíg régen uralkodók, főnemesek, majd gazdag polgárok szórakozási célból keresték fel a fürdőket, addig a szocializmus építésének korszakában a fürdők a dolgozó nép egészségvédelmének szolgálatában állnak.” (1962)

A hévízi tófürdő 1934-ben. #58239 Fotó: Fortepan / Juhász Bence

„Öt 18-20 éves fiatalember a botrány fogalmát is kimerítő viselkedés közepette nyakra-főre ugrált bele a medencébe. Azt már senki sem merte észrevételezni, hogy gondozatlan vállig érő hajukra fürdősapkát kellett volna húzni mielőtt belemennek a medencébe.” (1973)

„Az 1960-as évek elején a feltárt hévízbázisra telepített, de területileg nem kellően összehangolt, intenzív fürdőfejlesztés indult meg hazánkban – olvasható a Magyar Fürdőalmanachban. A már patinás termálfürdők rekonstrukciója mellett (Debrecen, Harkány, Hajdúszoboszló, Hévíz, Miskolc) új fürdők sora épült (Bük, Csongrád, Győr, Kaposvár, Nyíregyháza, Sikonda). Ebben az időszakban az idegenforgalom még alárendelt szerepet játszott: a helyi kezdeményezésekből adódóan a nem kielégítő, a műszaki megoldásokat tekintve alacsonyabb követelményszint volt a jellemző.”

A parádfürdői gyógyfürdőben 1959-ben. #13067 Fotó: Fortepan / Szent-tamási Mihály

Miskolctapolcán viszont komoly látványosság lett a barlangfürdő új, kagyló formájú beton héjszerkezete, többfelé szokatlan méretű, rendkívül modernnek ható új szállodákkal büszkélkedtek, és részben utánozva a háború előtt már kitalált struktúrát, a fürdőközpontot és a hoteleket fedett sétányokkal, folyosókkal kötötték össze.

A miskolctapolcai Barlangfürdő előcsarnoka 1965-ben. #84393 Fotó: Fortepan / Morvay Kinga / Morvay Lajos
A Barlangfürdő kagyló medencéje 1972-ben. #61348 Fotó: Fortepan / Lencse Zoltán
A miskolctapolcai strandfürdő 1970-ben. #123856 Fotó: Fortepan / Szepesfalvy Gábor

Hogy voltak-e problémák? Nos, amikor megnövelték a debreceni nagyerdei fürdő területét, a világítást elfelejtették kihozni a kerítésen kívülre, az új sétány így esténként sötétbe borult. Hajdúszoboszlót óriási tömegeket ellátni képes fürdővé fejlesztették, de az 1960-as években alig lehetett valahol ebédelni, és a kiszolgálás „gyakran botrányos körülmények között történt”. Nem beszélve arról, amit az inkognitóban ott járt riporter látott: a gondatlan elkerítés miatt egy vendég majdnem beleesett a forrás földből feltörő, forró gyógyvizébe.

A hajdúszoboszlói gyógyfürdő 1973-ban. #88207 Fotó: Fortepan / Urbán Tamás
A hajdúszoboszlói SZOT Béke Gyógyüdülő 1969-ben. #24001 Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Meglehet, hogy az ekkoriban készült felvételeken nem látjuk viszont a fürdővárosok egykori eleganciáját, de érdekes történetekből nem volt hiány. Bük(fürdő) határában kőolajat kerestek, de meleg vizet találtak. Mielőtt bebizonyosodott volna, hogy gyógyhatású vízről van szó, már szájról szájra, községről községre terjedtek a csodálatos gyógyulások hírei, és megkezdődött az árokfürdés. 1961-62 nyarán mindenki a forrástól induló hosszú árokban áztatta magát. Rá egy évre átadták a fürdőt, és a csodavíz híre eljutott Ausztriába is.

A SZOT Herbert Warnke Gyógyüdülő eszpresszója Bükfürdőn 1987-ben. #211995 Fotó: Fortepan / Záray Péter

A fürdők a filmesek fantáziáját is megmozgatták. Bácskai Lauró István Rutinmunkájában az 1980-as évek Hévízén Cserhalmi György és Dózsa László látható, a stáb hetekre leköltözött a tóhóz. Becsapós viszont Sándor Pál Herkulesfürdői emléke 1977-ből, mert a jeleneteket valójában nem az egykor fenséges erdélyi fürdővárosban forgatták.

Az íráshoz a Magyar Fürdőalmanach (Magyar Fürdőszövetség / Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, 2003) mellett archív újságcikkeket használtunk fel, amelyeket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével szemléztünk.

Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/furdovarosok

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ezt a cikket Creative Commons Nevezd meg! – Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi (CC BY-ND 4.0) licensz alatt tesszük közzé, azaz forrásmegjelölés mellett szabadon átvehető, de nem átdolgozható (részletek a blog impresszumában.)

A cikkben szereplő képek teljes felbontású verzióját erről a linkről lehet egyben letölteni.

Észrevételeit a hetifortepan@capacenter.hu e-mail címre írhatja meg.