Indul a Heti Fortepan blog angol verziója

A Capa Központ szakmai partnerségével egy éve futó Heti Fortepan blog angol kiadása indul most útjára Weekly Fortepan címmel. A képes cikksorozat forrásmegjelöléssel szabadon utánközölhető.

A 2020-ban magyar nyelven elindult Heti Fortepan képes cikksorozatból válogat majd a Weekly Fortepan néven induló angol nyelvű blog. December 22-től minden második szerdán délelőtt egy-egy magyar nyelven már elérhető cikk angol fordítását publikáljuk a hetifortepan.capacenter.hu/en címen.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ gondozásában megjelenő cikksorozat a Fortepan digitális fotóarchívumhoz beérkező fényképeken megelevenedő történeteket dolgoz fel gazdagon illusztrált bejegyzésekben.

Az első cikkben Kereki Sándor 50 év után publikált pillanatképein furcsa városi jeleneteket láthatnak majd. Az ezt követő első blogbejegyzésekben többek között bemutatjuk még Jack Metzger svájci fotóriporter eddig ismeretlen képeit az 1956-os forradalomról; Lissák Tivadar amatőr fotós nevelt lányának képeit az 1940-es évekből és 75 évvel későbbről; képeket a szocialista Magyarországon kapható nyugati árukról.

A Fortepan képei már több, mint egy évtizede szabadon felhasználhatók. 2020 óta a Heti Fortepan magyar nyelvű cikkei is Creative Commons licensz alatt érhetők el, ehhez csatlakoznak most az angol nyelvű cikkek is, amelyek szintén – forrásmegjelölés mellett – szabadon átvehetők.

Az újraközlés feltételeiről és módjáról a blog impresszumában olvashatnak további részleteket. Az angol nyelvű impresszumban tudnak feliratkozni a Capa Központ angol nyelvű hírlevelére vagy a blog angol nyelvű RSS szálára, hogy ne maradjanak le az újonnan megjelenő bejegyzésekről.

A Fortepanról

A Fortepan digitális fotóarchívum 1990 előtti fényképeket gyűjt és oszt meg Creative Commons licensz alatt, bárki számára szabadon felhasználhatóan – forrásmegjelölés mellett. A fizikai formában nem létező gyűjtemény 2010-ben indult és jelenleg 156 ezer fotót tartalmaz. Az archívumot, mely főként adományokból tartja fenn magát, 10-15 szerkesztő működteti önkéntes munkában, mellettük lelkes fórumozók igyekeznek megfejteni a képek tartalmát a FortePan megfejtések fórumon.

A gyűjtemény alapját az 1980-as évek óta budapesti lomtalanításokon összegyűjtött 5000 kép képezte, az elmúlt évtized alatt pedig több, mint 700 adományozó ajánlotta fel fényképeit az archívum számára. Eleinte főleg családok, de később cégek fotódokumentációja és profi fotósok képanyaga is utat talált a Fortepanra. A Fortepan önkéntesei a képeket csupán digitalizálják, majd visszaadják őket az adományozóknak. A Fortepan egy szerkesztett archívum, a képeknek kb. a harmada kerül fel a szájtra, Tamási Miklós szerkesztő a „jelentőségteljes” képeket keresi.

Az archívum nevét az egykori váci Forte gyár által gyártott, itthon nagyon népszerű Fortepan negatív filmről kapta.


A blogot Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője és Virágvölgyi István, a Capa Központ kurátora szerkesztik.


Az induló Weekly Fortepan bejelentéshez kapcsolódó sajtóképek erre a linkre kattintva nagy felbontásban letölthetők, a poszt szövege pedig szintén szabadon felhasználható.

Kérdéseikkel, észrevételeikkel forduljanak hozzánk a hetifortepan@capacenter.hu e-mail címen!