Indul a Heti Fortepan cikksorozat

A Capa Központ szakmai partnerségével, Heti Fortepan címmel indul újra a Fortepan képes sorozata. A blog fotós cikkei forrásmegjelöléssel szabadon átvehetők.

A Fortepan képes cikksorozata új formátumban, vadonatúj tartalmakkal és új felületen jelentkezik szeptember 18-tól minden pénteken délelőtt a hetifortepan.capacenter.hu címen. A korábban az Index nagyképes felületén futó, mostantól a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ gondozásában megjelenő cikksorozat a Fortepan digitális fotóarchívumhoz beérkező fényképeken megelevenedő történeteket dolgoz fel gazdagon illusztrált bejegyzésekben.

A Capa Központ támogatásával induló blog első cikke most pénteken, szeptember 18-án a magyar cipőgyártás fénykorába kalauzolja el olvasóit. Első válogatásaink között lesznek még Zofia Rydet neves lengyel fotográfus magyarországi képei, egy nagyváradi család utazásai és a ’70-es évek legendás hirdetéseiről ismert reklámfotós, Füles fényképei is helyet kapnak majd.

A Fortepan képei már egy évtizede szabadon felhasználhatók. Mostantól a Fortepan képes cikkek is Creative Commons licensz alatt lesznek elérhetők, azaz forrásmegjelölés mellett a Heti Fortepan blog cikkei szabadon átvehetők. Az átvétel feltételeiről és módjáról a blog impresszumában olvashat további részleteket.

Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője:

Nyár közepén megszűnt a Fortepan rovat az Indexen, mert felállt a lap szerkesztőségének nagy része. A Nagyképes rovatot Barakonyi Szabolcs képszerkesztő-fotográfus és csapata szerkesztette öt éven át, nagyon köszönjük!

Több újság, blog, hírszájt ajánlotta föl, hogy náluk folytassuk a cikksorozatot. Minden megkeresésnek örültünk, jól esett!

Kicsit távolabbról nézve a lehetőségeket, arra gondoltunk, hogy ha már így alakult, csavarjunk még egyet a Fortepan blog karakterén. Mi lenne, ha nem egy konkrét hírszájt lenne a blog otthona, hanem maga a web? Tudunk-e a fotókhoz hasonlóan bárhol/akárhol/mindenhol megjelenni a történeteinkkel is? Ha eddig szabad felhasználással publikáltuk a fotókat, mi lenne, ha ezentúl a cikkeink is szabad felhasználással jelennének meg? A Fortepan történetében ritka fordulattal egy igazi szakmai társat sikerült megnyernünk ennek a nagyon nem szokványos blognak. Így jött létre a Capa Központ támogatásával a Heti Fortepan, ahol minden pénteken 

  • elolvashatnak egy történetet,
  • megnézhetnek és letölthetnek 10-20 jó képet,
  • megismerhetnek egy fotóst,
  • benézhetnek egy család nappalijába,
  • segíthetnek nekünk kibogozni a múltat,

vagy csak simán böngészhetik a sűrű huszadik század képeit.

Az új otthonunk egyszerre egy igazi blog a Capa Központ felületén és részben szerkesztésében és egy CC licenszes archívum, ahonnan bármelyik cikket át lehet venni. A forrás megjelölésével minden posztunk szabadon közölhető, ahogy a Fortepan fotói is. A blog állandó szerzői Kolozsi Ádám, Lukács Zsolt és Zubreczki Dávid lesznek, a képeket Virágvölgyi István szerkeszti.

Reméljük mostantól még könnyebben és még többen találkozhatnak majd a Fortepan képei mellett a fotók háttértörténeteivel is!

Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója:

„Hosszú évek óta nagy rokonszenvvel és szakmai érdeklődéssel figyelem a Fortepan nagyszerű tevékenységét, a hozzá kapcsolódó aktív és lelkes közösséget és Tamási Miklós alapító erőfeszítését arra, hogy ezt az egyedülálló közösségi fotóarchívumot bővítse, feldolgozza és valóban szabadon felhasználhatóvá tegye. Nagyon fontos, hogy a Fortepan hozzáférhető digitális otthont teremtett olyan hatalmas fotográfusi teljesítményeknek is, mint amilyenek Klösz György, Urbán Tamás vagy Szalay Zoltán képei.

Jó pár évvel ezelőtt egy idős ember egy kis, dunántúli faluban elmesélte nekem az élete történetét. Megköszöntem és erre azt válaszolta, hogy ő köszöni, hogy elmondhatta, mert jó volt arra gondolnia közben, hogy élt egyáltalán… Számomra a Fortepan sok mindenről szól, elsősorban a fotográfiáról, aminek a vonzásában immár több, mint egy évtizede létezem én is. Szól a szabadságról, a közösségről, az elkötelezett szolgálatról, de azt hiszem, mindenekelőtt arról szól, hogy élünk és éltünk egyáltalán.

Örömmel és nagyon büszkén mutatom be a Fortepan és a Capa Központ szakmai együttműködésével újrainduló Heti Fortepan képsorozatot!”

A Capa Központ által a blog frissítésekor, azaz minden héten pénteken délelőtt kiküldött szakmai hírlevélre a blog impresszumában lehet feliratkozni. Ezt érdemes minél hamarabb megtennie, hogy már a holnapután megjelenő indító cikkről se maradjon le!


A blogot Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője és Virágvölgyi István, a Capa Központ kurátora szerkesztik.


Az induló Heti Fortepan bejelentéshez kapcsolódó sajtóképek erre a linkre kattintva nagy felbontásban letölthetők, a poszt szövege pedig szintén szabadon felhasználható.

Kérdéseikkel, észrevételeikkel forduljanak hozzánk a hetifortepan@capacenter.hu e-mail címen!