1948 körül. #187493 Fotó: Fortepan / Album018

Kitalálja, hol járunk?

Nem költői a kérdés: mi sem tudjuk!

Minden év végén a Fortepan arra kéri olvasóit, hogy segítsenek megfejteni az oldalra frissen felkerült fényképek háttértörténetét. Most is olvasóinkhoz fordulunk és kérjük, segítsenek felfejteni az alábbi fotókon látható részletek alapján, hogy vajon hol készültek a képek, kit-mit ábrázolhatnak.

A Fortepanra kerülő fotókat először adományozóik segítségével igyekszünk azonosítani. Ha ez nem vezet sikerre, akkor önkéntesek esnek neki a FortePan megfejtések fórumon, a legkalandosabb nyomozásaikról ebben a korábbi cikkünkben olvashatnak. Végül az ellenőrizhető információk alapján Simon Gyula és Péter Gábor Fortepan szerkesztők egészítik ki a képek leírásait.

Vannak azonban olyan esetek, amikor még a múlt legjobb ismerői is elakadnak. Éppen ezért válik lassan hagyománnyá, hogy év végén egy kis fejtörővel kedveskedünk az olvasóknak: íme néhány kép, aminek jó lenne beazonosítani a helyszínét vagy a szereplőit. Bízunk benne, hogy hasonlóan az elmúlt évekhez, most is záporozni fognak a helyes megfejtések!

A megfejtéseket a fortepan@gmail.com e-mail címre várjuk! Kérjük csak olyan tippeket írjanak, amelyeket valamilyen módon alá tudnak támasztani (ismerik a pontos címet, Google Street View-n felismerhető a helyszín, van egy másik fotójuk, ami alapján beazonosítható a kép témája stb.) és mindig jelöljék meg hányas számú fotóhoz tartozó megfejtést küldik!

Minden képünk forrásmegjelölésében szerepel a fotó azonosító száma, amire kattintva nagy felbontásban letölthetik a Fortepanról, hogy tüzetesebben is megvizsgálhassák a részleteket!

1960 körül. #31341 Fotó: Fortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ / VÁTI

Sajnos a fenti képen kevés a kapszkodó, szám szerint egy. A rossz szóviccet félretéve, tényleg sok hazai strandon akad hasonló medence, de talán aki járt itt, annak mégiscsak ismerős lesz a pontos elrendezés. A medence túloldalán álló keret nem egy üres hirdetőtábla, hanem egy akasztó a nagyközönség ruháinak, táskáinak. Az úszósapka nem volt kötelező…

1980-as évek eleje. #107797 Fotó: Fortepan / Makovecz Benjamin

Ez a fénykép régóta várja megfejtőjét. A kép készítőjének fő fotós vadászterülete a főváros volt, így bízunk benne, hogy egy Budapesten ismerős olvasónk felismeri ezt a jellegzetes fával büszkélkedő belső udvart, amely egy másik szögből, a #107798-as számú Fortepan képen is látszik. Esetleg valaki nekiveselkedik a rendszám elolvasásának, hátha az közelebb visz…

1970-es évek eleje. #215993 Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

Hol magasodik ez a hatszintes épület és kétszintes mellékszárnya? Furcsa, hogy padlótól plafonig üvegtéglából állnak a falak (a kis méretű ablakok csak felül buktathatók), ami semmiképp sem átlagos civil felhasználásra utal. Ugyanakkor a födém átlagos mérete alapján nehéz gépeket nemigen fogadott be, bal oldalt pedig látszik, hogy komolyabb méretű előtetőt kapott.

Ezen a 70-es évekbeli fotón még csak épül, de vajon ma is áll még? Sík vidéknek tűnik a környék, a háttérben talán egy töltés húzódik keresztben. Esetleg egy alföldi kisváros szélén, egy ipari parkban átépítés után irodaházként funkcionál? Vajon milyen színű lehet ma?

1978 körül. #198823 Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

Nem járt vagy dolgozott valamelyik olvasónk ebben az ipari csarnokban? Aki ért hozzá, nem tudja megírni, hogy milyen techológiai folyamatok zajlottak a képen látható silókban?

A dolgozók rövidujjúban vannak, úgyhogy meleg lehet a csarnokban, a felülvilágítókon jön ugyan be fény, de mégis égnek a lámpák. Az alsó óra talán azért kellett, mert a fenti elromlott, furcsán is állnak a mutatói. Vagy öt perccel háromnegyed 11 előtt vagy öt perccel negyed 1 előtt készült a felvétel.

Sajnos a szerző személye nem szűkíti a lehetőségeket, ugyanis Szalay Zoltán 1964 és 1985 között a Tükör című hetilap fotóriportereként az ország számos szegletébe eljutott és számos témában fényképezett.

A munkahelyek azonosítása sokszor fogós feladványnak bizonyul. A fenti négy képen látható munkafolyamatok vagy a konkrét épületek nem ismerősek valakinek?

Az építésziroda faliújságjának két fotója jelenthet talán fogodzót. A bal alsó asztalon lévő újsághalom tetején olvasható 1970–2000 felirat vajon mit takarhat? Dátumot nemigen, vagy nagyon „konzervatívan” öltözködött még 2000-ben is minden itt dolgozó.

A képeket a Fővárosi Fotó Vállalat (Főfotó) profi fényképészei készítették és valószínűleg a termelést végző vállalat megrendelésére készülhettek. Sajnos az évekig rejtőzkődő archívum olyan negatívtasakokban került elő, amelyeken csak egy szám szerepel, még a fotót készítő szakembert sem tudjuk azonosítani.

1948 körül. #187496 Fotó: Fortepan / Album018

Nyitóképünkön falusi mise után látjuk a templomajtón kilépő asszonyokat. Kevés a kapszkodó, az utca talán Petőfi Sándorról van elnevezve, de még ha jól is olvastuk le az utcanévtáblát, akkor sem kerültünk sokkal közelebb a helyszín megfejtéséhez. Ezen a másik kockán látszik a templombelső is, ami talán támpontul szolgálhat egy szemfüles olvasónk számára.

1970-es évek eleje. #215502 Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

Nem sétált el valaki a Csemege vállalat házhozszállítást is vállaló cukrászata előtt a ’70-es években? A házszám 33-ra végződik…

1973. #215672 Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

Épül a városligeti Pántlika! Gondolhatnánk, ha ez nem egy nagyon hasonló, de másik épület lenne. Akkor hol dolgoznak ezek az asztalosok?

1950-es évek. #186920 Fotó: Fortepan / Album038

Vasútrajongó olvasóinkban bízva reméljük, hogy kitalálják merre járhatunk. Hová vezet a keskenynyomtávú vasút alagútja a háttérben?

Az enteriőrök azonosítása gyakran igen kalandos, mert kevesebb ember ismeri őket eleve és sokkal könnyebben és nagyobb mértékben változnak meg az évtizedek alatt. A fenti négy fotón ráismer valaki az 1892-ben alapított cég vörös várótermére, esetleg a futurisztikus megvilágítású házasságkötő teremre? A szuper fúrógépes dohányzó sarok talán az EVIG kőbányai telephelyén lehet, vagy máshol járunk?

1973. #215780 Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

Ez az utolsó kép pedig magáért beszél – legalábbis reméljük…

Írta: Tamási Miklós | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/keprejtveny2021

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ezt a cikket Creative Commons Nevezd meg! – Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi (CC BY-ND 4.0) licensz alatt tesszük közzé, azaz forrásmegjelölés mellett szabadon átvehető, de nem átdolgozható (részletek a blog impresszumában.)

A cikkben szereplő képek teljes felbontású verzióját erről a linkről lehet egyben letölteni.

Észrevételeit a hetifortepan@capacenter.hu e-mail címre írhatja meg.