Nem sok fogódzó akad ezen az 1973 körül készült fotón, de annyira furcsa csendéletet ábrázol, hogy talán éppen emiatt mégis valakinek beugrik a helyszín. #216071 Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

Kitalálja, hol járunk?

Nem költői a kérdés: mi sem tudjuk!

Minden év végén a Fortepan arra kéri olvasóit, hogy segítsenek megfejteni az oldalra frissen felkerült fényképek háttértörténetét. Most is olvasóinkhoz fordulunk és kérjük, segítsenek felfejteni az alábbi fotókon látható részletek alapján, hogy vajon hol készültek a képek és kit-mit ábrázolhatnak.

A Fortepanra kerülő fotók témáját először adományozóik segítségével igyekeznek az oldal szerkesztői azonosítani. Ha ez nem vezet sikerre, akkor önkéntesek esnek neki a képanyagnak a FortePan megfejtések fórumon, a legkalandosabb nyomozásaikról ebben a korábbi cikkünkben olvashatnak. Végül az ellenőrizhető információk alapján Simon Gyula és Péter Gábor Fortepan szerkesztők egészítik ki a képek leírásait.

Vannak azonban olyan esetek, amikor még a múlt legjobb ismerői is elakadnak. Éppen ezért vált hagyománnyá, hogy év végén egy kis fejtörővel kedveskedünk az olvasóknak: íme néhány kép – főként az 1970-es évekből –, aminek jó lenne beazonosítani a helyszínét vagy a szereplőit. Bízunk benne, hogy hasonlóan az elmúlt évekhez, most is záporozni fognak a helyes megfejtések! Talán inspiráló lehet olvasni ide kattintva azt a nyolc tavalyi megfejtést, amit a közösségi kútfő csodájának köszönhetünk.

A megfejtéseket a fortepan@gmail.com e-mail címre várjuk! Kérjük csak olyan tippeket írjanak, amelyeket valamilyen módon alá tudnak támasztani (ismerik a pontos címet, Google Street View-n felismerhető a helyszín, van egy másik fotójuk, ami alapján beazonosítható a kép témája stb.) és mindig jelöljék meg hányas számú fotóhoz tartozó megfejtést küldik!

Minden képünk forrásmegjelölésében szerepel a fotó azonosító száma, amire kattintva nagy felbontásban letölthetik azt a Fortepanról, vagy erről a linkről az összes nagy felbontású fénykép egyben is lementhető, hogy tüzetesebben is megvizsgálhassák a részleteket!

1945. #211070 Fotó: Fortepan / Rózsa László

Vajon hol bonthatják ezt a II. világáborúban megsérült, címerpajzsos kapuzatú, töbszintes házat? Talán egy középület lehet a zászlótartó rudak alapján és nagyvárosban járunk, hiszen az utcában járt a villamos. Sajnos a házszám nem olvasható, de jobbra mintha egy H-I-R felirat bukkanna fel… A szerzőről pedig bővebben ide kattintva olvashatnak.

1970 körül. #214515 Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

Nem evett valaki olvasóink közül ebben a növénymotívumos terítővel ellátott vendéglőben az 1970-es évek környékén véletlenül? Sajnos a pepita padló nem túl erős támpont, ugyanis elég gyakori, ahogy az korábbi cikkünkből kiderült, de az oszlop mozaikdíszítése és az ajtó feletti fából készül napos falidísz talán segíthet.

A hatvanas évek elején létrejött a Fővárosi Fotóipari Vállalat (vagyis a FŐFOTÓ) riporter osztályának egyik kollégája készítette ezt a fényképet. Az osztály hivatásos fotósai a korszak állami vállalatainak készítettek promóciós képeket. Többszáz vállalat, üzem, állami szerv rendelt meg riportokat, termék-katalógus vagy reklám fotókat a Főfotótól.

Négy Főfotó utcaképet láthatunk, amik valószínűleg az üzletportálokat vagy az épületeket voltak hivatottak bemutatni.

A #214523-as képen látható épületben egy OTP fiók, egy lottozó és az Állami Biztosító irodája is helyet kapott, a sarkánál volt a MÁVAUT buszmegállója és a tábla tanúsága szerint a közelben lehetett egy trafik is. De hol járunk?

Melyik településünkön volt a Rákóczi utca 21-ben az iparcikk bolt (ablakában május 1-jei plakáttal) és rögtön mellette a Hóvirág Eszpresszó és a Jóbarát Falatozó? Aki erre a kérdésre tudja a választ, már meg is fejtette a #214754-es fotó helyszínét.

Ismerős valaki Sülysápon? A #214756-os képen ugyanis Fazekas I. (?) rádió- és tévéműszerész hirdeti magát (Tápiósüly, Vasút u. 58.) a vegyesbolt falán. Talán a másik fotóval együtt készülhetett ez is, hiszen itt is május 1-jei plakát van a kirakatban, amelyben hirdetik még, hogy OTP hitelre lehetett hűtőt, mosógépet, biciklit, motort, tévét és rádiót is venni.

A #215292-es képen viszont még ennyi fogodzónk sincs sajnos. Be kell érjük egy rádió- és tévészerviz jellegzetes üzletportáljával. Na de fejtettek már meg önkénteseink fotót egy parkoló autó rendszáma alapján is…

1972. #56989 Fotó: Fortepan / Piarista Levéltár / Holl Béla

Ezek a férfiak vajon milyen udvaron állhatnak? Talán a háttérben álló szobor segíthet…

Nem szürcsölt Coca-Colát valamelyik olvasónk cigarettázás közben ebben az eszpresszóban a puffokon ülve? Az üveglapon lévő hímzés lehet még talán ismerős valakinek…

1971. #215098 Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

Bár a jelmondat és a berendezés nem valószínű, hogy sokat segít, de a művelődési ház vagy üzemi kultúrterem (?) belsőépítészete és a csillár támpont lehet. Hol járunk? (Akit érdekel a téma, annak ajánljuk korábbi kultúrházakról szóló cikkünket.)

1970 körül. #214412 Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

Vajon melyik óvodába járhatott ez a kilenc, egyenruhába öltöztett kisfiú?

1970 körül. #215602 Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

Erről az épületről három fényképünk is van, hátha így könnyebb lesz valaki számára azonosítani! Főkét a tetőterasz vasbeton szerkezete jellemző és a gesztenye- és nyárfák is állhatnak még…

1945. #155527 Fotó: Fortepan

Vajon min dolgozhat ez a mérnök ilyen elmélyülten és főleg hol lehetett ez a háborúban súlyosan sérült épület? Furcsa módon szélvédett kellett legyen ez a fal nélküli szoba, ha ennyi papírt lehetett az asztalon szétszórva hagyni.

1971 körül. #215424 Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ
1971 körül. #215425 Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

Mozirajongók figyelem! A környező épületek segíthetnek az egyébként eléggé egy kaptafára készült szabadtéri mozi helyszínének azonosításában.

Remélhetőleg nagy szociális életet éltek a házban lakók, és emiatt a sok vendégből akad, aki emlékszik erre a takarosan tartott rózsaágyásra, ami nekiszaladt a telek végében a baromfiudvarnak. Itt vajon miért járhatott a Főfotó fotósa?

1971 körül. #215317 Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

A lengyel és az osztrák légitársaságok közös irodájában várták ilyen trendi vörös műbőrfotelekben az utazni vágyókat? A LOT és AUA zászlók, a Polen című falinaptár és a kocsibérlési lehetőség is erre utalnak. De hol járunk pontosan?

Írta: Tamási Miklós | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/keprejtveny2022

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ezt a cikket Creative Commons Nevezd meg! – Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi (CC BY-ND 4.0) licensz alatt tesszük közzé, azaz forrásmegjelölés mellett szabadon átvehető, de nem átdolgozható (részletek a blog impresszumában.)

A cikkben szereplő képek teljes felbontású verzióját erről a linkről lehet egyben letölteni.

Észrevételeit a hetifortepan@capacenter.hu e-mail címre írhatja meg.