Földművesszövetkezet boltja, beszolgáltatási átvevőhely, 1951. #16695 Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr

Kitalálja, hol járunk?

Nem költői a kérdés: mi sem tudjuk!

Minden év végén a Fortepan digitális fotóarcívum arra kéri olvasóit, hogy segítsenek megfejteni az oldalra frissen felkerült fényképek háttértörténetét. Most is olvasóinkhoz fordulunk és kérjük, segítsenek felfejteni az alábbi fotókon látható részletek alapján, hogy vajon hol készültek a képek és kit-mit ábrázolhatnak.

A Fortepanra kerülő fotók témáját először adományozóik segítségével igyekeznek az oldal szerkesztői azonosítani. Ha ez nem vezet sikerre, akkor önkéntesek esnek neki a képanyagnak a FortePan megfejtések fórumon, a legkalandosabb nyomozásaikról ebben a korábbi cikkünkben olvashatnak. Végül az ellenőrizhető információk alapján Simon Gyula és Péter Gábor Fortepan szerkesztők egészítik ki a képek leírásait.

Vannak azonban olyan esetek, amikor még a múlt legjobb ismerői is elakadnak. Éppen ezért vált hagyománnyá, hogy év végén egy kis fejtörővel kedveskedünk az olvasóknak: íme húsz kép, aminek jó lenne beazonosítani a helyszínét vagy a szereplőit. Bízunk benne, hogy hasonlóan az elmúlt évekhez, most is záporozni fognak a helyes megfejtések! Talán inspiráló lehet olvasni ide kattintva azt a nyolc tavalyi megfejtést, amit a közösségi kútfő csodájának köszönhetünk.

A megfejtéseket a fortepan@gmail.com e-mail címre várjuk! Kérjük csak olyan tippeket írjanak, amelyeket valamilyen módon alá tudnak támasztani (ismerik a pontos címet, Google Street View-n felismerhető a helyszín, van egy másik fotójuk, ami alapján beazonosítható a kép témája stb.) és mindig jelöljék meg hányas számú fotóhoz tartozó megfejtést küldik!

Minden képünk forrásmegjelölésében szerepel a fotó azonosító száma, amire kattintva nagy felbontásban letölthetik azt a Fortepanról, vagy erről a linkről az összes nagy felbontású fénykép egyben is lementhető, hogy tüzetesebben is megvizsgálhassák a részleteket!

Cikkünk nyitóképén látszólag sok az információ, de azt mégsem tudjuk, hogy merre lehet ez a szövetkezeti bolt – kirakatában a beszolgaltásban élen járók névsorával. Érkezett már egy Szeged vagy Makó tipp, de igazolni egyelőre ezeket nem sikerült. Van egy belső fotónk is a boltból. Nem csoda, hogy beállítottnak hatnak a fotók, hiszen a Magyar Rendőr folyóirat 1947-ben indult és nem került az újságosokhoz, a Belügyminisztérium belső terjesztésben a belügyi állomány tájékoztatását szolgálta.

1966. #270077 Fotó: Fortepan / Vozárik Edit

Merre lehet ez – az emeletes házak alapján talán – kisvárosi utcakép? Hol lóghat ez a szép kulcsos cégér? Persze sajnos semmi garancia rá, hogy még a helyén van. A szomszédos ház tetején lévő díszítés segíthet még…

1983. #75770 Fotó: Fortepan / Jankó Attila

Nem járt valaki a ’80-as években ebben a nagyon puritán (talán protestáns?) templomban? A szokatlanul sok radiátor és utcai neonlámpa lehet ismerős, vagy az ezekkel váratlanul összetalálkozó csúcsíves ablakok.

1983. #75742 Fotó: Fortepan / Jankó Attila

Az előző képhez hasonlóan ezt a nagy kedvencünket is Jankó Attila készítette a ’80-as években. Vajon melyik könyvtárban járhatunk? És mit vétett Bujtor István (?), hogy a két vécé közé száműzték a fotóját?

Jankó az 1980-as évek elején egy szociológiai kutatás keretében fotózott művelődési házakat, könyvtárakat, általános iskolákat elsősorban Békés megyében, főként Orosházán és környékén.

1946. #73010 Fotó: Fortepan / Lissák Tivadar

Egy zsidó temető nagyrészt elpusztult, golyónyomokkal pettyezett bejárata a II. világháború után közvetlenül.

Lissák Tivadar (1909–1967) kiemelkedő tehetségű szerző a Fortepanon. Gépészmérnök és tehetséges amatőr fotós volt, a háborúban pedig tartalékos tisztként szolgált a Délvidéken. Nevelt lányáról készült fotója kapcsán írtuk meg szokatlan családtörténetüket korábban.

A Királyréti Állami Erdei Vasút 1966-ban. #268219 Fotó: Fortepan / Gárdos Katalin

Erről a fotóról sok mindent tudunk: egy C-50-es dízelmozdony húzza a szerelvényt – az oldalán olvasható feliratok szerint – a Királyréti Állami Erdei Vasút vonalán a ’60-as években. De melyik pályaszakaszon?

1974. #261336 Fotó: Fortepan / Faragó György

Ez a nagyvárosias látvány egyelőre rejtély. Tudták, hogy a panelházak fognak ki a képmegfejtőinken a leggyakrabban? Annyira ugyanolyanok, hogy kevés támponttal szolgálnak. Szerencsére ezek azért karakteresebb épületek. Talán egy szocialista nagyvállalat irodáit látjuk, vagy egy egyetemi kampuszon járunk?

A képet készítő badacsonyi Faragó György profi fotográfusként dolgozott, nagyszámú képe található a Fortepanon.

1970. #214432 Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

A Fővárosi Fotó Vállalat fényképén talán egy kemping – valószínűleg frissen elkészült – étkezőjét vagy közösségi terét látjuk a közelebbi, sokablakos, kétszárnyú ajtós épületben, a távolabbiban pedig a lakószobák vagy apartmanok lehettek. Nem nyaralt itt egy kedves olvasónk véletlenül?

1956. #256839 Fotó: Fortepan / Peter Isaac

Peter Isaac brit fotóriporter 1956-os fényképei egy skóciai fészerből kerültek elő és tavaly nyáron találtak haza a Fortepanon, erről akkor bővebben is írtunk. Isaac november 1-jén Hegyeshalomnál lépte át a magyar határt, onnan Budapestre indult, aztán november 4-én tért vissza Ausztriába.

Hol vonulhattak ezek a fejkendős nők csomagokkal – és néhány zászlóval – a kezükben a forradalom idején?

1956. #199461 Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

Egy másik megfejtésre váró fotónk is az ’56-os forradalom idején készült. De hol? Van még két kocka (#199460, #199462), ami szintén ekkor készült.

A fotó készítője fontos Fortepan szerző, Bauer Sándor (1931–2009) profi fotográfus volt. Sokat fényképezett a forradalom idején, de leginkább több ezer venéglátóipari fotója miatt ismerhetjük, hiszen évtizedekig a Belkereskedelmi Minisztérium által indított Vendéglátás című magazinnak dolgozott 1957-től.

1936. #19662 Fotó: Fortepan

A Fortepan megfejtések fórumon [pégés] odáig már eljutott, hogy a baloldalt kikövetkeztethető szálló és vendéglő szavak mellett a jobb oldai szöveget is megfejtette: az 1935-ös Mámoros órák című filmoperett (Richard Tauberrel a címszerepben) hirdetését láthatjuk. Akkor ez az elegáns, zsebrevágott kezű fiatalember egy mozi előtt álldogál?

Autórajongók figyelmébe is ajánljuk ezt a négy nagyvárosi utcát. Moszkvics 407-es és Trabant 500-as felbukkanhatott bárhol a szocialista Magyarországon, de egy francia rendszámú Renault 4-es már feltünőbb jelenség – viszont csak átmeneti. A lovaskocsis kép hátterében olvasható szociális otthon felirat segíthet, a #255547-esnél pedig a fővárosi napköziotthonos óvoda felirat elárulja, hogy Budapesten járunk. A trabantos fotónak pedig van még egy párja is

1954. #276242 Fotó: Fortepan / Hámori Gyula
1954. #276237 Fotó: Fortepan / Hámori Gyula

Hol zajlott ez a papszentelés a Kádár-korszak hajnalán? Hámori Gyula (1913–1977), aki a Kereszt és a Katolikus Szó című lapok fotóriportereként egyházi témájú fényképek ezreit készítette a szocializmus idején, több fotót is exponált ezen az eseményen: #276237–#276246.

1961. #273877 Fotó: Fortepan / Szilvási hagyaték

Talán egy iskolaudvaron járunk, ahol egy úttörő szaval éppen egy ünnepségen. Jó idő van, az asztalra ki vannak készítve az átadásra váró virágok, a háttérben pedig egy zenekar felnőtt (!) tagjai várnak a sorukra. A téglahalmok pedig egy felújításra utalnak. (A képet adományozó Szilvási család Óbudán élt, de persze elszármaztak onnan máshová is…) Nem járt itt valaki?

1986. #84598 Fotó: Fortepan / MHSZ

Ahogy azt korábbi cikkünkben is sorra vettük, vörös csillagból nem volt nálunk hiány, mégis abban bízunk, hogy valaki felismeri ezt az emlékművet (?).

A Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) sport- és szabadidő-tevékenységeket szervező országos félkatonai szervezet volt 1948–1990 között, ez a fotó egy általuk szervezett ünnepségen vagy megemlékezésen készülhetett.

1963. #264875 Fotó: Fortepan / Horváth József

Talán egy víztorony tövében esznek görögdinnyét ezek az inges férfiak Horváth József operatőr fotóján. De hol pontosan? Reméljük még ma is áll az épület és így könnyebben felismerhető a helyszín.

1965. #217883 Fotó: Fortepan / Almássy László

Aki járt ennél az ivókútnál az bizonyára emlékszik rá. Reméljük olvasóink között is akad, aki itt töltötte meg a kulcsát.

Összeállította: Virágvölgyi István – Simon Gyula segítségével

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/keprejtveny2023

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ezt a cikket Creative Commons Nevezd meg! – Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi (CC BY-ND 4.0) licensz alatt tesszük közzé, azaz forrásmegjelölés mellett szabadon átvehető, de nem átdolgozható (részletek a blog impresszumában.)

A cikkben szereplő képek teljes felbontású verzióját erről a linkről lehet egyben letölteni.

Észrevételeit a hetifortepan@capacenter.hu e-mail címre írhatja meg.