1959. #176038 Fotó: Fortepan / Chuckyeager tumblr

Láthatatlan fényképek

Kulcsszó nélküli, rejtőzködő Fortepan fotók

A majd’ 200 ezer Fortepan fénykép közül 35 ezer olyan van, amelyet egy kulcsszó sem ír le, ezért nehéz a képrengetegben rájuk lelni. A Fortepannál természetesen a kulcsszavazás is közösségi alapon működik. Kedvcsinálónak mutatunk néhány példát arra, hogy milyen remek fotók nem kereshetők még az oldalon, hátha önnek is kedve támad közös XX. századi vizuális emlékezetünk hozzáférhetőségében segíteni egy csokor Fortepan fénykép kulcsszavazásával!

A 2010 augusztusában ötezer képpel elindult Fortepan internetes fotógyűjtemény az induláskor még nem tartalmazott a képekről leírásokat. Ekkor még beláthatónak is tűnt sorban lapozgatva átnézni az időrendbe listázott képfolyamot, de az egyre nagyobbra duzzadó archívumot hamar muszáj volt kereshetővé tenni. A Fortepan ebben is a közösségi kútfőre hagyatkozik, mint oly sok másban, és a Fortepan megfejtések című fórumon zajló, gyakran kalandos helyszín- és személymegfejtések mellett már jóideje kulcsszavakat is hozzá lehet adni a képekhez a weboldalon, közvetlenül az egyes fotók mellett.

1910. #86723 Fotó: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége
1912. #152012 Fotó: Fortepan / Gyurász Mária

A címkézés lényege, hogy a képeken látható járművek, ruhák, üzletek, berendezési tárgyak, jellemző mozzanatok azonosításával minél sokoldalúbban rá lehessen keresni a fényképekre. Nagy örömünkre egy-egy szakterület beható ismerői is rendszeresen részt vesznek a címkézési folyamatban, amelynek során ugyan szükséges kompromisszumokat kötni, de a végeredmény így is lenyűgöző, amelyre kiváló példa a különböző népviseletek címkézése.

Címkézés, más nevén kulcsszavazás előtt érdemes elolvasni a Fortepan rövid címkézési útmutatójában dr. Négyesi Pál szerkesztő tanácsait, aki az olvasók által javasolt címkéket publikálás előtt jóváhagyja. A kereshetőség és a relevancia jegyében ugyanis muszáj mérlegelni, hogy egy képszélen belógó kerékpár vagy a távolban elhaladó, elmosódottan látszó autóbusz azonosítása mennyire járul hozzá a kép leírásához és ezáltal a könnyebb visszakereshetőséghez.

1938. #256027 Fotó: Fortepan / Fábián István
1943. #258189 Fotó: Fortepan / Reményi József
1964. #267538 Fotó: Fortepan / Szentkuthy Ibolya

Most 192 ezer fénykép szerepel a Fortepanon, ebből 35 ezer olyan van, amely még egyáltalán nincs kulcsszavazva. Persze sok olyan akad azért ezek között, amelyiknek a készítési helyszínét ismerjük, vagy a leírásában található információ arról, hogy milyen eseményt, esetleg kit látunk a képen, és a Zichy-család, mint adományozó is eligazító plusz információ lehet. De a 192 ezer fénykép 4/5-éhez vannak kulcsszavak rendelve, azaz 157 ezer fotóra már eddig is több 100 ezres nagyságrendnyi címke került a lelkes olvasók közösségének hála!

1928. #158460 Fotó: Fortepan / Preisich család

A Fortepanon jelenleg 10.714 féle kulcsszó van használatban, amelyhez bármikor lehet újakat javasolni, nem egy kötött szólistából lehet csak választani. Címkézés során azért érdemes figyelni a rendszer által felajánlott kulcsszavakat, hiszen például a szinonimák kiszűrésével elég sok plusz munkát lehet megspórolni a szerkesztőknek – például, ha valaki elkezdi begépelni a bicikli szót, a rendszer felajánlja a kerékpárt.

1940. #228408 Fotó: Fortepan / Király Ildikó
1982. #268508 Fotó: Fortepan / Glósz András
1935. #204401 Fotó: Fortepan / Somogyvári Gergő

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért nem automatizálja a Fortepan ezt a folyamatot. A mesterséges intelligenciát használó szoftverek valóban egyre jobban működnek, talán el is érjük majd azt a szintet, hogy teljesen megbízhatók lesznek, de egyelőre túl sok olyan példát látni, amikor hibázik az algoritmus és a rengeteg, sokszor nem feltétlenül hibás, de irreleváns kulcsszóból nagyon nehéz kiszűrni a helytelen lekeresést adó címkéket.

1984. #269407 Fotó: Fortepan / Kanyó Béla

Néha felmerül kritikaként a Fortepan publikálási gyakorlatával szemben, hogy kellő információ és kontextus nélkül teszi közzé a fotókat. A cikkben láthatóhoz hasonló fényképek esetén gyakran semmilyen információ nem tudható a fotóról, néha még az adományozó sem, csak egy becsült készítési dátum. A Fortepan csapata mégis abban hisz, hogy a fénykép mindenféleképpen értéket képvisel és leginkább akkor, ha bárki számára, korlátozások nélkül hozzáférhető az elérhető legjobb minőségben – mert borzasztó gyakran derül ki, hogy a részletek nagyon fontosak. Természetesen valóban szerencsés, ha minél több, lehetőség szerint ellenőrzött ún. metaadat, azaz a képhez kapcsolódó információ elérhető egy fénykép esetében, de kár lenne ezért olyan fényképek „kezét” elengedni, amelyek mondjuk lomtalanításból kerülnek elő, vagy az unoka találja meg a rég elhunyt nagypapa képeit a padláson, és már senki nem él, aki tudna a fotókról közelebbit. Sokszor éppen a közösségi kútfő az, amelyik hozzá tudja adni azt a metainformációt egy fényképhez, amely aztán szélesebb körben használhatóvá, jobban értelmezhetővé tudja tenni azt a fotót.

1964. #272178 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly

Ha segítene növelni az egyik legnagyobb hazai onlájn fotóarchívumban szereplő fotók kereshetőségét és ezáltal könnyebben hozzáférhetővé tenné XX. századi közös vizuális emlékezetünket bárki számára, akkor címkézzen a cikkben találhatókhoz hasonlóan kulcsszó nélküli XX. századi fotókat a Fortepanon! Ezen a linken megtalálja az összes címke nélküli Fortepan fotót, a javasolt kulcsszavakat pedig közvetlenül a kép mellett meg is adhatja: https://fortepan.hu/hu/photos/?notags=1

1965. #146362 Fotó: Fortepan / Sattler Katalin
1929. #221326 Fotó: Fortepan / Fekete Bernadette
1980. #218572 Fotó: Fortepan / Dőri András
1940. #273654 Fotó: Fortepan / Tamássy Andrea
1974. #217024 Fotó: Fortepan / Debreceni Állatkert és Vidámpark
1963. #276561 Fotó: Fortepan / Hámori Gyula
1989. #200075 Fotó: Fortepan / Czetli Tivadar
1962. #278637 Fotó: Fortepan / Artfókusz / Fábián József
1985. #213352 Fotó: Fortepan / Urbán Tamás
1987. #228348 Fotó: Fortepan / Ötvös János

Írta és a képeket válogatta: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/kulcsszavazas

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ezt a cikket Creative Commons Nevezd meg! – Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi (CC BY-ND 4.0) licensz alatt tesszük közzé, azaz forrásmegjelölés mellett szabadon átvehető, de nem átdolgozható (részletek a blog impresszumában.)

A cikkben szereplő képek teljes felbontású verzióját erről a linkről lehet egyben letölteni.

Észrevételeit a hetifortepan@capacenter.hu e-mail címre írhatja meg.