#272147 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly

Megannyi közös emlék

Évek szállanak a nyári fák alatt Lipovits Károly fényképein

Mosolygós vagy kicsit szorongó arcok, tiszta tekintetek, mókás grimaszba rántott vonások. Két-három gyerek minden fotón. Anyagtakarékosság a hatvanas években, Csornán. Az úttörő igazolványhoz szükséges portrékhoz rendezte el a tanulókat az iskola tornatanára, akinek képeiből sokunk múltja fölsejlik.

Életemben egyszer, ha jártam Csornán; vidéki iskolát legfeljebb fotón láttam, a sportversenyeket pedig a tőlem telhető legnagyobb gondossággal mindig elkerültem. És mégis, mintha egy ismerős, voltaképp saját múltban révednék el, amikor Lipovits Károly fényképeit nézegetem.

Úttörők országos négytusa versenye a budapesti Úttörő sporttelepen (ma Margitszigeti Atlétikai Centrum) 1961-ben. #271811 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
A fertőrákosi Kőfejtő feletti pihenőhelyen 1962-ben. #271354 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly

Nem csoda, persze, hiszen a tanár úr felvételein a szüleim fiatal korára ismerek. Azokra a születésem előtti időkre, amikor apám a félárvaságból és az ebből fakadó tisztes, kispolgári nyomorból a fővárosba katapultált, és a gépek iránti rajongását mérnöki tanulmányokra váltva beköltözött a Műegyetem várbeli kollégiumába. (Én tán megérem, hogy Pénzügyminisztérium lesz megint.)

A csornai sporttelepen 1961-ben. Háttérben a Nagyboldogasszony templom tornya, jobbra a Jézus Szíve-templom. #271763 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
#271459 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
#271448 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly

Képek nem maradtak, de ismerve a négy másik urat – apám haláláig évente többször szertartásosan együtt ebédeltek –, ilyennek képzelem őket húszévesen. Erősnek, bizakodva mosolygónak, a jég hátán is megélni képesnek. Az összetolt vaságyak mellett hely alig maradt, de gitározni és harsogva nevetni szűkösen is lehet. Még a lábos a szekrény tetején, az is ismerős: apámék a vacsorából megmaradt kenyeret hajigálták fel valami vajdlingba, mert kidobni lehetetetlen lett volna, több, mint szentségtörés. Ötvenhat őszén pedig az a tartalék mentette meg őket. Vízbe mártották, a vaskályhán megpirították, úgy ropogtatták el.

A pécsi Pedagógiai Főiskola (ma Pécsi Tudományegyetem) kollégiumának ebédlője 1956-ban. #61828 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
A pécsi Pedagógiai Főiskola (ma Pécsi Tudományegyetem) kollégiumának ebédlője 1956-ban. #61829 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
A pécsi Pedagógiai Főiskola (ma Pécsi Tudományegyetem) kollégiumában 1957-ben. #61966 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly

De ismerős a többi jelenet is, habár eddig csak elképzeltem őket. Mondjuk az a duhaj társaság, ahogy battyognak lefelé a Badacsony oldalából, egymásba karolva, egymás vállát ölelve. Anyám mesélte olykor a tantestületi kirándulást, ahol az évzáró után közösen lazított a pesti gimnázium tanári kara. És bizony a méhdöngicsélés, a halványzölden zsendülő szőlőtőkék végtelen sora, a pazar balatoni panoráma, no meg a lopóból pincehidegen kispriccelt, a diófa hűvösében mindennél jobban eső szürkebarát csodát tett. A rettegett fizikatanárnő és a mosolytalan némettanár összekapaszkodva ordította a vasútállomásra vezető úton a Bunkócskát, míg végül a nevetéstől hétrét görnyedve mindketten be nem gurultak az árokba.   

A badacsonytomaji Kisfaludy Sándor utcán 1955-ben. #61887 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
Kilátás a Badacsonyról Ábrahámhegy irányába 1958-ban. #271885 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly

És akkor még tényleg nem szóltam egy szót sem arról az átható tekintetű hölgyről, aki a kihúzható, lakkozott homlokú, keményre rugózott sezlonyon hever. Szakasztott Mimi néni! Apám egyik nénikéje, akit – saját közlése szerint – huzamosan Debrecen legszebb leányaként tiszteltek. És mindebből a sezlonyra gombostűzött, horgolt terítőcskéket meg a fölöttük trónoló nippeket még én is láthattam.

#271932 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
#271928 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly

Na de fordítsuk komolyra a szót, mert az az úttörőmozgalommal nem ér viccelni. Apám esetében persze ez is nagyon érdekesen alakult. A Debreceni Református Kollégium a maga szolid konzervativizmusában természetesen nem egykönnyen adta meg magát a fényes szeleknek: ott az Erő cserkészcsapat működött, és punktum. Egészen addig, amíg a gimnazista cserkészek 1948 nyarán Hencidára nem mentek táborozni, ahol kedélyesen össze-összeverekedtek a szomszédos úttörőtábor legénységével. Volt hát nagy meglepetés, amikor hazatérve arról értesültek, július 31-én, az Úttörővasút első szakaszának avatásakor kimondatott a két mozgalom összeolvadása. Hetek óta ők is úttörők voltak tehát.

Hetven év fotó

Nem más, mint Kapuvár első úttörője vezette be a fényképezés rejtelmeibe a csornai Lipovits Károlyt. Kondor Róbert, aki az unokabátyja volt, máig úgy él a kapuváriak emlékezetében, mint aki „fényképezővel a kezében járt-kelt a városban, minden téma érdekelte”. Az pedig a Kisalföld 1961. május 17-i számában olvasható, hogy tizennégy évvel korábban, amikor hivatalosan még nem is létezett úttörőszervezet a településen, ő toborozta és vezette az első csapatot. A szervező munkáért egy Pajtás feliratú ezüst jelvényt kapott jutalmul.

Más kérdés, hogy Kondor Róbert korai fényképeiből semmi sem maradt az utókorra. Mert valóban minden érdekelte, így aztán 1956-ban is lefotózta mindazt, amit látott. El is vitték később a rendőrök az összes negatívot, amit a padláson találtak.

Lipovits Károly, aki 1936-ban született Csornán és ott is érettségizett, az unokabátyja Taxona gépét vásárolta meg 1953-ban, azzal fotózott éveken át. A filmek előhívatására, a képek nagyíttatására természetesen nem volt pénze, ezért otthon épített magának labort és nagyítógépet: vett egy kondenzátor lencsét, azt komplettálta a fotómasina lencséjével és különféle papírhengerekkel. Ezt a felszerelést aztán vitte magával Pécsre is, ahol biológia és testnevelés szakos tanárnak tanult. A kollégiumban persze lehetetlen volt sötétkamrát csinálni, éjnek évadján kellett előhívnia a fényképeket. Így is készült belőlük vagy 2800 darab.

Fényképezett aztán az iskolákban, ahol tanított, a csapatoknál, ahol kézilabda edzőként dolgozott, fotózta az úttörő és városi ünnepségeket, a meccseket, hívták családok is, hogy életük nagy eseményeit ő örökítse meg. Még a színes laborálást is kitanulta: Svájcban vásárolt hozzá nagyítót, igaz, az előhívással eleinte igencsak megszenvedett. Mint mondja, a folyamathoz harminc fok volt az ideális, ha melegebb volt, túl pirosak, ha kicsit hidegebb, túl kékek lettek a képek.

A fotózással töltött hetven év lenyomatát ma már az internet őrzi. A Csornán díszpolgári címmel is elismert Lipovits Károly honlapján 35 ezer, témák szerint csoportosított képet nézhetnek meg az érdeklődők.

A Borsodi Hőerőmű építkezésén Berentén (ekkor Kazincbarcikához tartozott) 1955-ben. #271933 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly

A hatvanas évekre persze minden tökéletesen összesimult, cserkészekről és cserkész hagyományokról már szó sem esett. A kisdobosok kék, az úttörők vörös nyakkendőben feszítettek, az ünnepélyekre felvették a zászlós gombokkal ékes úttörő inget, vállpántjukra fűzték és jobb zsebükbe tették az úttörő sípot – a bal oldali zsebbe az úttörő igazolvány, a hajtókájára a kitüntetések és próbajelvények kerültek –, magukra csatolták az Előre jelvénnyel és vörös csillaggal díszített övet. Ez utóbbin lógtak egyébként karabinerek is, fogalmam sincs, milyen céllal. Egyszer tétován ráakasztottam az egyikre apám békanyúzó bicskáját, de a család váratlan hevességgel lebeszélt. Pedig létezett a szetthez illő barna tábori ing is, de az inkább csak a Kossuth Lajos utcai Úttörő Áruház hirdetéseiben.

#271094 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
#271267 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly

A tízévesek már avatás előtt fejből fújták az Úttörők tizenkét pontját – ahogy a kisdobosok is a maguk hatját. Mit tehetünk, bizony idekívánkozik tanítónő nagyanyám története az átmenet olykor döccenőket sem nélkülöző éveiből. „Kedves szülők! Kérem, jelezzék, hozzájárulnak-e, hogy gyermekük kisdobos legyen.” „Én jobb szerettem volna, ha zongorázik, de tőlem akár dobolhat is.”

A pécsi Pedagógiai Főiskola (ma Pécsi Tudományegyetem) sportpályáján 1958-ban. Háttérben a Jézus Szíve (Pius) templom tornyai. #271252 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
#271062 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
#61980 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly

És hát az ünnepélyek! Seeej, a mi lobogónkat fééényes szellőhők fújják, Sej, az van arra írva: Éljen a szabadság!” – énekli a kórus, aztán rákezdi a dobos, pa-pamm, pa-pamm, pararam, pararam, pararam, bevonul valaki a tornasor elejéről a csapatzászlóval, mellette két komor tekintetű kísérő menetel, zászló állj, zászlónak tisztelegj! Csapattitkártól jelentést kérek! Csapatvezető pajtás – az ember itt a kivörösödött arcú Klári nénire nézett, tisztelegve álltunk egymással szemben, mindketten úttörő blúzban és nyakkendőben, az övé kicsit félrecsúszott, mintha az utolsó pillanatban megróbálta volna letépni magáról. Elnéztem a feje fölött, 581-es számú Knezich Károly úttörőcsapat, vigyázz! És aztán jelentettem valamit. Gondolom, olyasmit, hogy nyikto nye atszútsztvujet.

Az Árpád utcai általános iskola udvara Csornán 1958-ban. #61799 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
Ünnepség az általános iskola udvarán a csornai Árpád utcában (ma Széchenyi István Általános Iskola) 1959-ben. #271730 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
#61978 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly

Felnőtt fejjel persze már tudom, hogy az úttörőzéssel csak egy baj volt: nehéz volt megfelelő tartalommal megtölteni. Olvastam persze Kiss József László Jó szelet, kapitány! című regényét (őszintén szólva vagy tízszer, legutóbb néhány esztendeje), ahol a víziúttörők szuper kalandokat élnek át bölcs és belevaló pedagógusok óvó irányítása mellett, és a regény végére jobb emberekké válnak, plusz megtanulnak úszni. Mi több, a saját szememmel is láttam olyat, hogy fiatal ifivezetők második otthont teremtettek a kerületi úttörőházban a céltalanul kódorgó kulcsos gyerekeknek, nyaranta pedig varázstáborokba vitték őket, ahol a szerepjátékok életre szóló barátságokat és önismeretet szültek. Egyáltalán: ahol volt egy lelkes tanár vagy öregdiák, ott klassz volt a közösségi élet, és azt – szinte mellékesen – úttörőcsapatnak hívták. De azért számos helyen sajnos az úttörőzés pont olyan üres és önadminisztráló mozgalommá silányult, mint a szocialista brigádoké. Őrsi gyűlés, ki vesz részt a kerületi krónikás tanfolyamon, az iskolai nyári táborba pedig mindenki hozza el az úttörő nyakkendőjét.

Lipovits az úttörőcsapat titkáraként egy kifli áráért vállalta az úttörőigazolványokhoz szükséges igazolványképek elkészítését. A diákokat kettes-hármas csoportokban fotózta le az iskola udvarán úgy, hogy a papírnagyításokból könnyen kivágható legyen egy-egy gyerek portréja, ezzel is spórolva a nyersanyaggal. #272051 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
#272168 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
#272014 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
#272066 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
#272094 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
#272160 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
#272153 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly

És ezen még akkor sem volt könnyű túllépni, amikor a felnőttek amúgy mindent elkövettek, hogy valamiféle konkrét célt tűzzenek az úttörők elé. Hol egy jeles évforduló, hol egy fontos társadalmi esemény kínálta az apropót. Mint például 1964-ben a legújabb ötéves terv, amelynek úttörő próbává válásáról így számolt be a Hajdú-Bihari Napló:

„A ma úttörői, a holnap KISZ-esei, a felépült szocializmus polgárai lesznek. Erre az életre, feladatokra kell már most felkészülniük, a kisdobos és úttörő próbák is ezt a célt szolgálják, és ezt a célt szolgálja az úttörő próbák teljesítésének ez évben meghonosított formája, az úttörő »Expedíció a jövőbe« mozgalom.

Az expedícióban az úttörő őrsök vesznek részt, azok a gyerekek, akik vállalják, hogy megismerkednek a II. ötéves terv célkitűzéseivel, és erejükhöz mérten segítséget is nyújtanak a terv megvalósításához. A mozgalom érdekességét fokozzák az expedíciós parancsnokság parancsai, a megrendezett vetélkedők, kiállítások, túrák, táborozások, sport- és kulturális versenyek. A követelményeket teljesítő őrsök elnyerik az »Expedíció Vörös Csillaga« jelvényt. (…)

Az őrs minden tagja, szükség szerint egymást segítve becsülettel elvégzi tanulmányait, segíti a gyengébbeket, az arra rászorulókat, elkerüli a rossz osztályzatokat és a bukást.

Az őrs tagjai megismerkednek lakóhelyükkel, a patronáló üzem, termelőszövetkezet, állami gazdaság jelenlegi munkájával és közelebbi jövőjével, terveivel.

Nemcsak megismerkednek a II. ötéves terv helyi célkitűzéseivel, hanem megvalósításához segítséget is nyújtanak, fásítással, parkosítással, tszben, állami gazdaságban végzett társadalmi munkával, sportpálya, csapatotthon építésével, hasznos anyagok gyűjtésével stb.

Az őrs tagjainak együttes elhatározásával kiválasztják a tudomány, kultúra, technika, az ipar, mezőgazdaság vagy közlekedés valamelyik ágát, és megismerkednek annak fejlődésével és jövőjével.

A követelmények között szerepel még, hogy az őrs valamennyi tagja vegyen részt az úttörőcsapat kulturális szemléjén, expedíciós vetélkedőjén és sportversenyein, és legalább az őrsi tagok felének le kell tennie egy természet- vagy társadalomismereti szakpróbát.”

Osztálykiránduláson a keszthelyi Festetics-kastélyban 1977-ben. #271786 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
#271569 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly

Ezen nehézségek fényében válik érthetővé az is, hogy 1960-ban az általános iskolai sportot, a sportversenyek szervezését tokkal-vonóval átadták a Magyar Úttörőszövetségnek és az Országos Ifjúsági Sportbizottságnak. Akkortól minden iskolaközi mezei futóverseny, focimeccs és kézilabda mérkőzés úttörő sporteseménynek számított, ami amellett, hogy növelte a margitszigeti Úttörő stadion kihasználtságát, és munkát adott a kerületi, városi és országos bizottságok főállású felnőtt úttörőinek, ténylegesen is javította a sportoló ifjúság kondícióját, és tornaórán kívüli mozgásra is ösztönözte a fiatalokat.

#271159 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
Úttörők megyei négytusa bajnoksága a győri Vasas ETO sporttelepen 1964-ben. #271404 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly
#271312 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly

Mindaddig, amíg ez a hirtelen lelkesedés el nem enyészett. De azok a hatvanas évek eleji képek, amelyeken Lipovits Károly tanítványai a Margitszigeten versenyeznek, ennek a rövidke aranykornak a létezését tanúsítják. És a semminél már ez is lényegesen több.

A budapesti Continental Szálló egyik szobájában 1955-ben. #272193 Fotó: Fortepan / Lipovits Károly

Írta: N. Kósa Judit | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/lipovits-karoly

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ezt a cikket Creative Commons Nevezd meg! – Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi (CC BY-ND 4.0) licensz alatt tesszük közzé, azaz forrásmegjelölés mellett szabadon átvehető, de nem átdolgozható (részletek a blog impresszumában.)

A cikkben szereplő képek teljes felbontású verzióját erről a linkről lehet egyben letölteni.

Észrevételeit a hetifortepan@capacenter.hu e-mail címre írhatja meg.