Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár és Fortepan / Lencse Zoltán

Ludas Matyi, Nana, Rock Révkalauz

Így olvastunk mi

Hogyan születnek a Fortepan-képek leírásai és mire jó a közösségi tudás? Megtudhatjuk-e, hogy mit olvastak a szüleink, nagyszüleink? (Meg.)

A Fortepan 2010-es indulásakor a fotókhoz nem tartoztak leírások. Mivel a képek jó része lomtalanításból, ócskapiacról származott, a fotók készítésének helyét vagy az ábrázolt eseményt legfeljebb találgatni lehetett. Azután pár hónappal az indulás után Lovas Gábor metróvezető olvasónk [felhasználóneve: LoviGabi] elindított egy internetes fórumot „Fortepan megfejtések” címmel. Az azóta is működő fórum célja egyszerű: rájönni, hogy mit látunk a képen. Kiderült, hogy az olvasók személyes és közösségi tudása a tippelgetésnél sokkal pontosabb. A schaffhauseni vízeséstől a Havanna lakótelep bölcsődéjéig fotók tízezreit „fejtették meg”. A Fortepan szerkesztői azóta is ezekből a posztokból készítik a fotókhoz tartozó leírásokat. A technika- vagy irodalomtörténettől a divatig és a sportig naponta bővül a képekhez tartozó információ, tudás.

A fórumon olyan szubkultúrák rajongói is felbukkannak, mint a toronydarufotó-gyűjtők, törpeautó-kutatók, vagy Dunai-sziget-történészek. Hosszú viták folynak egy szántóföldön álló távvezeték-oszlop, vagy egy folyami kilométerkő helyéről. Árvízi adatok, telefonkönyvek, MÁV- és MÁVAUT-menetrendek, lakcímjegyzékek, légifotók, ásatási naplók – ezek a Fortepan-megfejtők leggyakoribb eszközei. Pótolhatatlan segítég az olyan adatbázisok megléte, mint az Arcanum Digitális Tudománytár, a Hungaricana, a Moly, a Köztérkép, vagy a Fentről. Milyen kirándulóbusz közlekedett 1960-ban Badacsonyban? Hol volt esernyőjavító-műhely a Baross utcában? Hányszor festették ki az Örökimádás-templomot? Ezek a fórum hétköznapi kérdései.

Ez az összeállítás egy irodalomrajongó fórumozó ötletéből született. A felütés úgy szólt: keressünk olyan képeket, ahol valaki olvas és derítsük ki, hogy mi a könyv címe? Ha újságot olvas, akkor fejtsük meg, hogy mikori lapszámot. Van ennek jelentősége? Talán. Mindenesetre jópofa játék, és emlékeket idéz: évtizedeket, amikor még újsággal ültünk a vonaton, könyvvel a padon. Így olvastok ti – mondhatnánk, de inkább megmutatjuk.

Émile Zola Nana című könyve 1880-as eredeti megjelenésekor még pornográf műnek számított. #13383 Fotó: Fortepan
Magyar Pál újságíró József Jolán: József ​Attila élete (Cserépfalvi, Budapest, 1941) című könyvét olvassa Galyatetőn 1941-ben. #55484 Fotó: Fortepan / Magyar Bálint
1955. # Fotó: Fortepan
1957. #31474 Fotó: Fortepan / Várkonyi Benedek
Csabai Wágner József festő mezőtúri otthonában 1965-ben. #107172 Fotó: Fortepan / Hunyady József
Az újonnan elkészült békéscsabai Kőrös Hotel egyik szobája 1970-ben. #84687 Fotó: Fortepan / Magyar Hírek folyóirat
Az Országjáró Diákok Országos Találkozóján (ODOT) az orfűi Panoráma kempingben 1983-ban. #89936 Fotó: Fortepan / Urbán Tamás
A P. Mobil együttes vízi turnéjának koncertje előtt az esztergomi Nagy Duna sétányon, a csonka Mária Valéria híd közelében 1985-ben. #125736 Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Ha izgalmas képmegfejtéseket böngészne, akkor olvassa el tavaly év végi képrejtvényünk megoldásait vagy ezt a csokrot a legérdekesebb fórumos képnyomozásokból.

Cikkünkhöz az Arcanum Digitális Tudománytár és a Moly oldalakat használtuk.

Szerkesztette: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/mit-olvastunk

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ezt a cikket Creative Commons Nevezd meg! – Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi (CC BY-ND 4.0) licensz alatt tesszük közzé, azaz forrásmegjelölés mellett szabadon átvehető, de nem átdolgozható (részletek a blog impresszumában.)

A cikkben szereplő képek teljes felbontású verzióját erről a linkről lehet egyben letölteni.

Észrevételeit a hetifortepan@capacenter.hu e-mail címre írhatja meg.