1938. #264213 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József

Folyók, hidak, motorcsónakázás

Győr a II. világháború előestéjén

Hatalmas víziélet lehetett a század első felében Győrben, ezt bizonyítják Nagy József fotóriporter fényképei is. Az evezés máshol is nagy népszerűségre tett szert a harmincas évekre az országban, nem csoda hát, hogy a folyók városában is egymást érték a csónakházak. A bámészkodók a legkülönbözőbb vízi járgányokat csodálhatták meg a négy folyó bármelyikének partjáról: Mosoni-Duna, Rába, Rábca, Marcal, evezni mindenhol lehet.

Nagy József fotóriporter, az MTI győri távirati szerkesztőségének volt a vezetője. Sajtópályafutását gyors- és gépíró, valamint hírszerkesztő munkakörben kezdte, szokatlan kombinációban – egy képen valószínűleg saját szerkesztőségét látjuk munka közben. Egy másikon ő maga ül íróasztalnál: csokornyakkendős, kopaszra borotvált, talán leginkább pedánsnak tetsző arc, a kis győri szerkesztőség vezetője.

1938. #264211 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József
1937. #264121 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József

Képei tanúsága szerint nagy lelkesedéssel fotózta a vízisportokat, de ennél szorosabb viszony is fűzte ide. Ő volt a Győri Iparosok Csónakázó Egyletének (GyICsE) titkára, magánemberként pedig többek között egy Evinrude motorral felszerelt, Magyarországon egyedinek számító motorcsónak büszke tulajdonosa. A hajót Petz Lajos főorvos-kórházigazgatól vásárolta meg a harmincas években, természetesen családját és más ismerősöket is rendszeresen vitt motorcsónakázni, és ilyenkor a kamera is gyakran előkerült.

1941. #264524 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József
Nagy József felesége és fia egy osztálytársával 1941-ben. #264448 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József

A motorcsónakoknak éppen a GyICsE telepe volt a legnagyobb győri bázisa. A Győri Nemzeti Hírlap (Nagy ide is bedolgozott, ahogy egy időben külső munkatársa volt a Győri Hírlapnak is – mennyivel gazdagabb volt a vidéki sajtópaletta, amikor egy megyeszékhely egyszerre három-négy napilapot is képes volt eltartani) „valóságos vízi motoros sportklubnak” titulálta az egyletet a Motorcsónak-sport kultusz a győri vizeken címmel 1937-ben megjelent cikkében: „A vadevezősök és versenyszerű evezősök tábora mellett a három folyó városában egyre nagyobb tért hódít és az utóbbi években rohamos fejlődést mutat a motorcsónak-sport is. A kikötőtalpak mellett mindenütt láthatók a különböző tipusú motorcsónakok, legtöbb azonban a GyICsE telepén garazsiroz.”

1938. #264215 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József
A Győri Iparosok Csónakázó Egyletének telepén 1941-ben. #264504 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József

Az első, még fából készült motorcsónak a győri vizeken 1911-ben még komoly feltűnést keltett, negyedszázaddal később azonban már több mint 50 motorcsónak szántotta a városi habokat, köztük 40-50 kilométeres sebességre képes „versenysíklók” is.

A Baross Szövetség győri szervezetének megalakítására érkező vendégek a Városháza (Gróf Tisza István) téren 1937. június 20-án. #264556 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József

A fotók között szokatlanul hat az az új csónak, ami éppen egy kétkerekű kocsin egyensúlyoz az utcán a győri belvárosban. A mögötte látható, cégérként funkcionáló hatalmas teniszütővel ellátott úridivat és sportáru üzlet az ETO centerének volt a boltja: Nagy Béla, vagy ahogy mindenki ismerte, „Zsöle” (beceneve a kirakaton is jól olvasható) még aktív futballistaként szerzett üzlethelyiséget – üzleti érdekeltségei miatt időnként az idegenbeli meccsekre is csak egy későbbi vonattal tudott a csapat után utazni.

Győr, Baross Gábor út 30., 1938. #264212 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József
Nagy József egyenruhában (jobbra). Nagy a II. világháború előtt a székesfehérvár-sóstói hadirepülőtéren szolgált a légifelderítőknél, elképzelhető, hogy a felvétel az ottani laktanyában készült. Az ágy alatt egy „Zsöle” feliratú doboz. #264383 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József

Nagy József felvételei között amúgy is sok várostörténeti szempontból is érdekeset látunk, melyekre Kozma Endre helytörténész, a Régi Győr oldal gazdája hívta fel a figyelmünket. Itt van a régi Duna-uszoda, az erre rendszeresített hámszerkezettel kivitelezett úszásoktatást is megörökítve: a folyóban tutajokra épített, palánkkal határolt uszoda máshol is népszerű megoldás volt a két világháború között, sőt, még az ötvenes években is – még a Parlament előtt is működött ilyen „tutajuszoda”.

A győri dunai „tutajuszoda” a Kossuth-hídnál, a Mosoni-Duna és Rába összefolyásánál 1941-ben. #264444 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József

A „Köss ki csárda” a Szúnyogszigeten, pohár sörrel és kötőtűvel. A mosoni-dunai Szúnyogsziget homokos strandjával népszerű kirándulóhely volt, főleg az evezősök között: nyári vasárnapokon rengeteg csónak állt egymás mellett kikötve, miközben az újság szerint a vízpartokon sokszor több volt már az ember, mint a fa. A győri püspökség tulajdonában álló szigetet Hajnal Kolos győri magánszemély 3000 pengőért vette meg az egyháztól, a vízparti csárdát ő építtette 1935-ben. A tulajdonos remeteként élt a szigeten 1962. január 16-án bekövetkezett haláláig.

1938. #264197 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József
1938. #264257 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József

Az uszodai gyaloghíd, a Rábán lévő Radó-szigetről vezetett az uszodához, egészen addig, amíg 1941-ben a jeges ár el nem vitte. A fahidat ezután újjáépítették, ma vasbeton híd áll a helyén.

1938. #264194 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József
Az Eszperantó (Sopron) utca Győrben 1941 telén. #264523 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József

A Rábca hídja, a pinnyédi híd, ami Sziget városrészt köti össze Pinnyéddel. Itt már az új helyén, 1893-ban ugyanis a régi meder fölött állt, de miután a városközpontot áradásaival veszélyeztető Rábcát a századelőn elterelték, a híd is követte a folyót: két uszályra helyezve, egyben vitték fel a Dunán, majd a Rábca új ágán. Az ipari műemléknek nyilvánított hidat kivonták a forgalomból.

1938. #264261 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József
1938. #264239 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József

És még egy híd, sőt rögtön kettő. A sétatéri hidak (mai nevén: Rába kettős híd) közül hozzánk közelebb a kis-, távolabb a Belváros felé vezető nagyhíd a Karmelita templommal. A kép 1938-as, a hidakat 1945. március 28-án a visszavonuló német csapatok robbantják majd fel.

1938. #264169 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József

Ez pedig a Baross híd egyik gyalogos feljárója a dísz kandeláberrel. A „Balra hajts!” felszólítás jelzi, hogy még a jobboldali közlekedésre való átállás előtt járunk, amire az ország nagy részén (Budapest néhány hónapot még csúszott ezzel) 1941. július 6-án került sor.

#264288 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József

Úgy tűnhet, a hidaknál Nagy József számára csak a vizek voltak fontosabbak. Csak természetes, hogy 1937-ben ott volt a Budapest–Bécs közötti motorcsónakversenyen is a Nagydunán. Az itt látható légcsavaros, repülőgépmotor hajtotta kéttalpú olasz fecskeszárnyú Gönyűnél kötött ki üzemanyag-utánpótlásra: a speciális keveréket hordókban gurították a stégre, hogy a huszonhetes rajtszámú, a versenyt később megnyerő hajó a feltöltés után indulhasson tovább 90-es tempóval Komárom felé.

1937. #264103 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József

De az amatőr vízisport élet sokszínűségéből is kapunk ízelítőt. Korai vízisí, állóevezés egy alkalmi tutajszerű alkalmatosságon, evezősök nyári fehér kendőben és lapát helyett éppen a napernyőt tartva, stég egy távoli gőzhajóval a háttérben. Egy további képen az öreg Püspökvár alatt fogott méretes ponty a büszke horgászokkal. Idillizáló, napfényes képek a közelgő és hamarosan lecsapó világháború árnyékában.

Nagy József több száz negatívját a nyolcvanas években, nem sokkal a fotóriporter halála előtt vásárolta meg egy győri helytörténész, Nagy István, a gyűjteményt ő adományozta a Fortepannak. Az ő feltételezése szerint a képek többsége a munkához használt tekercsek megmaradt kockáiból származik, ezeket lőhette el magáncélra az MTI tudósítója.

1941. #264486 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József
1941. #264562 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József

A közéleti témák azonban ezeken is visszaköszönnek. Az egyik izgalmas sorozaton az I. bécsi döntés után a felvidéki bevonulásra létesített medvei pontonhidat (már megint egy híd, ha ideiglenes is) látjuk katonákkal, illetve ünneplőkkel, a parton magyaros nemzeti ruhába öltözött menyecskékkel. A Csallóközbe 1938. november elején egy hadosztály vonult be. A diadalkapu fölötti felirat: „Addig nem lesz nyugtunk, amíg mindent vissza nem szerzünk!”

Az I. bécsi döntés utáni bevonuláskor létesített medvei pontonhíd díszkapujának felirata: „Addig nem lesz nyugtunk, amíg mindent vissza nem szerzünk!” #264158 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József
Az I. bécsi döntés utáni bevonuláskor létesített medvei pontonhíd 1938-ban. #264310 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József
Győr és Galánta között az I. bécsi döntés után, 1938. december 6-án indult meg az autóbuszközlekedés a visszacsatolt területre. #264295 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József

Nem egészen egy évvel később már hatalmas Heil Hitler felirat állt a magyar és a horogkeresztes harmadik birodalmi zászlók mellett a győri Iparcsatorna feletti betonhídon. A hitlerjugend érkezett kéthetes dunai úton Magyarországra, a győri fogadáson jelentős tömeg fogadta a „westfáliai Hitler-tengerészifjak” hajóraját. A vízi gyülekezőre Nagy Józsefék csónakházából indultak a motorcsónakok, a városi sajtó el volt ragadtatva a pompásnak mondott látványtól, a közönség lelkesen szemlélte a német hadiflotta nagyméretű modellhajóit. 1939. augusztus 20-án járunk, 12 nappal később Hitler megtámadja Lengyelországot és elkezdődik a II. világháború.

A westfáliai Hitler-tengerészifjak hajórajának felvonulása Győrnél a Dunán 1939. augusztus 20-án. #264340 Fotó: Fortepan / Nagy István / Nagy József

Írta: Kolozsi Ádám | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/nagy-jozsef-gyor

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ezt a cikket Creative Commons Nevezd meg! – Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi (CC BY-ND 4.0) licensz alatt tesszük közzé, azaz forrásmegjelölés mellett szabadon átvehető, de nem átdolgozható (részletek a blog impresszumában.)

A cikkben szereplő képek teljes felbontású verzióját erről a linkről lehet egyben letölteni.

Észrevételeit a hetifortepan@capacenter.hu e-mail címre írhatja meg.